Amstelveen bezoeken

Er wonen ongeveer 90.830 mensen in de gemeente Amstelveen, die ligt in de provincie Noord-Holland, Nederland (2021). Het is een voorstad van de agglomeratie Amsterdam en is omgeven door water. De stad heeft een totale landoppervlakte van 44,08 km2, waartoe ook een watergebied van 2,30 km2 behoort. Laagveen en zeeklei vormen het grootste deel van de bodem. De historische dorpen Bovenkerk en Nes aan de Amstel vormen samen de gemeente Amstelveen, die in de provincie Limburg ligt. Naast het Stadshart van Amstelveen zijn onlangs de volgende wijken tot ontwikkeling gekomen: Westwijk, Bankras-Kostverloren, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, Randwijk, Elsrijk, en Keizer Karelpark. Westwijk is een wijk in Amstelveen, Nederland.

Amstelveen

De naam Amstelveen is afgeleid van de Amstel, een rivier in de streek.

Het dorp Amstelveen was ooit een kleine gemeenschap van turfstekers en boeren, met een paar onhandig geplaatste taveernes om dorstige reizigers van dienst te zijn. Later, in de twintigste eeuw, onderging de stad Nieuwer-Amstel (die tot 1964 de naam van Amstelveen was) een enorme verandering. De vestiging van de luchthaven Schiphol, en de komst van nieuwe bedrijven in en rond Amstelveen, luidden een nieuw tijdperk voor het dorp in. Het was deze gebeurtenis die Amstelveen omvormde tot de moderne stad die het nu is.

Horeca

164 etablissementen verlenen horecadiensten, waarvan de meeste restaurants en fastfoodrestaurants.  Het Stadshart, het Oude Dorp en de Amstel zijn de voornaamste concentraties van de horeca. Tussen Schiphol, Amsterdam, en de bloemenveiling is Amstelveen een handige tussenstop. Hierdoor hebben een groot aantal (inter)nationale bedrijven zich in Amstelveen gevestigd. Veel van de bedrijven die in Amstelveen zijn verrezen, maken deel uit van grotere internationale netwerken. Amstelveen is niet alleen een aantrekkelijke plaats om te wonen en te werken, maar ook een aantrekkelijke plaats om te bezoeken vanwege de gunstige ligging en de uitstekende verbindingen met Amsterdam, andere zakencentra, en internationale bestemmingen.

Instellingen voor de kunsten

Samen met instellingen gewijd aan de uitvoerende kunsten zijn er een aantal culturele instellingen in de stad, waaronder de Bibliotheek Amstelland, Museum JAN, het Cobra Museum, het Cultuurcentrum Griffioen, en Platform C. Voorheen bekend als de Kunstuitleeninstelling, is Platform C een fusie van de volksuniversiteit, en de muziek- en dansschool. Deze Amstelveense culturele instellingen worden vaak door het grote publiek bezocht. Amstelveen is de thuisbasis van een groot aantal kunstzinnige creaties. Al fietsend of wandelend is het de moeite waard even te stoppen en ze te bekijken. Ze zijn er in allerlei stijlen en maten, zowel klassiek als eigentijds, en zijn vrijwel overal te vinden.

Amstelveen is een cultureel centrum voor beeldende kunst, muziek, en theater.

Amstelveen heeft iedereen iets te bieden op het gebied van kunst en cultuur. De groenste gemeente van de Randstad kan bogen op een unieke collectie beeldende kunst die in de openbare ruimte wordt tentoongesteld. Amstelveen is toonaangevend op het gebied van de podiumkunsten, met een gevarieerd aanbod van podia, openluchttheaters en festivals.

Amstelveen is de thuisbasis van twee van ’s werelds belangrijkste musea voor moderne kunst, het Cobra Museum en het JAN Museum. Amstelveen is een rustige plek om hedendaagse kunst en cultuur in je op te nemen.

Cobra

Kunst uit Nederland, waaronder ’s werelds grootste verzameling kunstwerken van leden van de Cobra beweging, is ondergebracht in de unieke collectie van dit museum.

Het Cobra Museum in Amstelveen is een verzameling kunstwerken gemaakt door leden van de Cobra ondergrondse beweging. De Cobra beweging, waartoe kunstenaars als Karel Appel, Constant en Corneille behoorden, staat bekend om haar levendige en fantasierijke stijl, waarin de schilders vaak experimentele technieken en materialen gebruikten.

Tijdens de vele tijdelijke tentoonstellingen kunnen bezoekers de permanente collectie in zich opnemen of meer te weten komen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en kunststijlen.

Route door de geschiedenis

De geschiedenis van Amstelveen kun je te voet of met de fiets verkennen, en je komt er verborgen juweeltjes en meeslepende verhalen tegen. Door de hele stad zijn routes uitgezet om bezoekers te helpen de geschiedenis van Amstelveen te leren kennen. Voor elke route is er een ander thema: alles van de oorsprong van de stad als eeuwenoud boerendorp tot de Tweede Wereldoorlog. Amstelveen heeft 38 rijksmonumenten en meer dan 100 gemeentelijke monumenten, en is daarmee de meest historische stad van Nederland. Ontdek het culturele erfgoed van Amstelveen door te fietsen of te wandelen langs een van de vele beschikbare routes.

Bron: Taxi Amstelveen