Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol (IATA: AMS, ICAO: EHAM), ook wel informeel Schiphol genoemd, is de belangrijkste internationale luchthaven die de Nederlandse hoofdstad Amsterdam bedient. Het is ’s werelds op één na drukste luchthaven als het gaat om het wereldwijde passagiersverkeer. Het ligt 9 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam in de gemeente Haarlemmermeer in de provincie Noord-Holland, en het is de provinciehoofdplaats van die gemeente.

Verscheidene luchtvaartmaatschappijen gebruiken Schiphol als hub, waaronder Royal Dutch Airlines en haar regionale partner KLM Cityhopper en Corendon Dutch Airlines, Martinair, Transavia, en TUI fly the Netherlands. De luchthaven dient ook als hub voor de budgetluchtvaartmaatschappij EasyJet.

Amsterdam Airport Schiphol

Het einde van de Eerste Wereldoorlog viel samen met het begin van het civiele gebruik van de luchthaven Schiphol, dat zijn militaire functie uiteindelijk geheel zag verdwijnen. Schiphol opende zijn deuren op 16 september 1916, als militaire luchtmachtbasis. Toen Schiphol in 1940 geopend werd, beschikte het over vier geasfalteerde start- en landingsbanen onder een hoek van 45 graden. De Duitse strijdkrachten veroverden de luchthaven in hetzelfde jaar en doopten hem om tot Fliegerhorst Schiphol, naar de Duitse generaal die de verovering leidde. De luchthaven werd door bombardementen verwoest, maar tegen het eind van de oorlog werd het vliegveld kort hersteld. In 1949 werd besloten dat Schiphol de voornaamste internationale luchthaven voor Nederland zou worden. Schiphol werd door de lezers van het tijdschrift Travel uitgeroepen tot de Beste Luchthaven van West-Europa voor 2020 .

Schiphol is een belangrijke Europese luchthaven, die de derde plaats in Europa en de twaalfde plaats in de wereld inneemt wat betreft het totale passagiersverkeer. Het ligt in de stad Amsterdam. Daarnaast is het ’s werelds vijfde drukste luchthaven in termen van internationaal passagiersverkeer en ’s werelds zestiende drukste luchthaven in termen van vrachttonnage.

De voornaamste concurrenten van Schiphol zijn Londen-Heathrow, Frankfurt, Madrid, Parijs-Charles de Gaulle, en Istanbul International Airports in termen van passagiersverkeer en vrachtoverslag.

In 2010 werden in totaal 301 bestemmingen regelmatig bediend door 106 verschillende maatschappijen. 91 luchtvaartmaatschappijen boden passagiersbestemmingen aan. Het aantal rechtstreekse (non-stop) bestemmingen nam met negen toe, waardoor het totale aantal rechtstreekse bestemmingen op 274 komt. Het aantal regelmatige bestemmingen dat alleen door volvrachters (niet-passagiers) bediend werd, nam met acht toe, waardoor het totale aantal van dergelijke doelen op zevenentwintig kwam.

De luchthaven is gebouwd als één kolossale terminal (een single-terminal idee), verdeeld in drie enorme vertrekhallen die met elkaar verbonden zijn zodra het vliegtuig landt. De meest recente daarvan werd in 1994 voltooid en in 2007 uitgebreid met een nieuw onderdeel dat Terminal 4 heet, ook al wordt het niet als een afzonderlijke constructie beschouwd. Volgens de plannen zou een nieuwe pier in 2019 opengaan, en een uitbreiding van de terminal zou in 2023 klaar moeten zijn. Er zijn plannen voor verdere terminal- en gate-uitbreiding, waaronder de bouw van een aparte nieuwe terminal tussen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan, waarmee een einde zou komen aan het concept van een enkele terminal.

Verscheidene lagekostenmaatschappijen hebben besloten hun vluchten te verplaatsen naar kleinere luchthavens, zoals Rotterdam, The Hague Airport, en Eindhoven Airport, vanwege het drukke verkeer en de forse landingskosten (als gevolg van het maximum van 500.000 vluchten per jaar). Veel low-cost maatschappijen, waaronder EasyJet en Ryanair, blijven vanaf Schiphol opereren, gebruik makend van het low-cost H dok, dat vlak bij de terminal ligt. De luchthaven Lelystad breidt nu uit om plaats te bieden aan een deel van de goedkope en recreatieve vluchten die momenteel vanaf Schiphol vertrekken. Het zal uiteindelijk tot 45.000 vluchten per jaar verwerken als het volledig operationeel is.

Bron: Taxi Schiphol