De meest interessante dingen om te doen in Lyon

Lyon is een belangrijk UNESCO-werelderfgoed, met een enorme oude stad uit de Renaissance, Romeinse ruïnes, middeleeuwse industriële districten en de vorstelijke Presqu’île-wijk uit de 19e eeuw. De stad werd 2000 jaar geleden gevormd op de kruising van de rivieren Rhône en Saône en floreerde dankzij de zijdehandel. In Vieux Lyon, waar halfverborgen passages, Traboules genaamd, binnenplaatsen verbinden met de Saône, voorzag deze industrie het van prachtige renaissance-architectuur.

The Most Interesting Things to Do in Lyon

 

Traboules

Traboules zijn charmante renaissancegangen die onder gebouwen in de richting van de rivier de Saône lopen en uniek zijn voor Vieux Lyon en La Croix-Rousse Saône. Er zijn ongeveer 40 van hen open voor het publiek in Vieux Lyon en La Croix-Rousse Saône.

Ze boden directe toegang tot de rivierbedding voor de zijdewevers van de stad, waardoor het snel en gemakkelijk was om stoffen te vervoeren en tegelijkertijd beschutting te bieden tegen de elementen.

Het is een goed idee om zachtjes te bewegen, want bijna al deze tunnels maken deel uit van woongebouwen. Rue des, Trois Maries, is het meest aangename gebied om je avontuur te beginnen.

Basiliek van Fourvière

Deze majestueuze kerk staat op de Fourvière-heuvel ten westen van de stad en is een opeenvolging van beroemde laat-negentiende-eeuwse kerken op een heuveltop, gebouwd in kritieke Franse steden.

De basiliek bevindt zich in de oudste wijk van de stad, een populair bedevaartsoord en waar verschillende Romeinse vindplaatsen zijn ontdekt.

Binnen kun je de sierlijke interieurs en het Museum van Heilige Kunst bezoeken, maar ook naar de top van een van Lyons beste fotomomenten klimmen.

De kerk is het middelpunt van het jaarlijkse Fête des Lumières, dat begin december plaatsvindt.

Dit ter ere van de Maagd Maria, aan wie Fourvière is opgedragen, voor het redden van de stad in de 17e eeuw van de builenpest.

De oude binnenstad van Lyon

U kunt door een van Europa’s belangrijkste Renaissance oude wijken gaan.

De zijde-industrie van Lyon bloeide van de 15e tot de 17e eeuw en trok rijke koopmansfamilies uit Frankrijk, Vlaanderen, Duitsland en Italië aan.

Ze bouwden rijke huizen in gotische, Italiaanse renaissance- en Franse renaissancestijlen, en er zijn er nog steeds 300 in de wijken Saint-Jean, Saint-Georges en Saint-Paules.

Er waren naar schatting 180.000 weefgetouwen in de stad in de 16e eeuw, en de inventieve manieren waarop deze industrie in het weefsel van de stad werd geïntegreerd, is te zien in de unieke traboules van Vieux Lyon.

Het Tête d’Or-park

Een van de grootste stadsparken van het land, met een dierentuin en de belangrijkste botanische tuin van Frankrijk, ligt net ten noorden van het stadscentrum.

De wereldwijde rozentuin zou een van je eerste stops in de stad moeten zijn als je in de lente op bezoek bent.

De botanische attracties zijn net zo indrukwekkend, met meer dan 20.000 plantensoorten en enkele van de meest elegante 19e-eeuwse kassen die je ooit zult zien, vol met de geur van chlorofyl.

Met zebra’s, leeuwen, giraffen en het uitgestrekte meer voor epische waterfietsavonturen in de zomer, maakt de Afrikaanse vlakte het park een must voor gezinnen met kinderen.

Musée des Beaux-Arts in Lyon

Na het Louvre in Parijs is het Musée des Beaux-Arts het grootste museum voor schone kunsten van Frankrijk, gehuisvest in een middeleeuwse abdij uit de 17e eeuw.

Er zijn 70 kamers met schilderijen uit de jaren 1300 tot de jaren 1900, sculpturen en Egyptische en oosterse kunstshows.

De rijkdom aan prominente Franse en Europese kunstenaars die te zien zijn, zal zelfs indruk maken op degenen met slechts een voorbijgaande kennis: Degas, van Gogh, Renoir, Cézanne, El Greco, Canaletto, Picasso, Max Ernst en Francis Bacon, om er maar een paar te noemen.

De afdeling Oudheden heeft ongeveer 600 oude Egyptische artefacten, waaronder reliëfs, bustes, beeldjes en sarcofagen, evenals enorme poorten die gevonden zijn in de Medamud-tempel.

De kathedraal van Lyon

De prachtige kathedraal van de stad werd tussen de 12e en 15e eeuw voornamelijk in gotische stijl gebouwd.

De meeste originele glas-in-loodramen, die uit de jaren 1300 stammen, zijn nog aanwezig.

Ze werden ontmanteld en opgeborgen tijdens de Tweede Wereldoorlog om ze te beschermen tegen bomschade.

De negen meter hoge astronomische klok binnen werd in de jaren 1300 geïnstalleerd.

Een astrolabium, toegevoegd in de 17e eeuw, kan de positie van de aarde, de zon en de maan onder de hoofdwijzerplaat weergeven.

Als de klokken op het hele uur klinken, geven automatische cijfers erboven een showtje.

Het oude theater van Fourvière

Dit monument staat ook hoog op de linkeroever van de rivier de Saône. Het wordt nog steeds gebruikt als locatie voor optredens tijdens het theaterfestival Nuits de Fourvière in juni en juli, 2000 jaar nadat het werd opgericht.

In zijn hoogtijdagen had het plaats kunnen bieden aan 10.000 toeschouwers, maar alleen de middelste en lagere terrassen van de grot zijn bewaard gebleven. U kunt echter de interessante onderbouw van de grot zien, die zich tot ver op de heuvel uitstrekt waar de zitplaatsen zijn verwijderd. Aan het einde van de 19e eeuw werd het theater herontdekt en gerepareerd in de volgende 40 jaar

Gadagne-museum

Deze attractie, die in wezen het gemeentelijk museum van Lyon is, is genoemd naar het prachtige 16e-eeuwse renaissancepaleis waarin het is gevestigd, gebouwd door twee Florentijnse broers.

Ongeveer 80.000 artefacten, van de middeleeuwen tot het midden van de negentiende eeuw, zijn ondergebracht in 30 kamers op vier verdiepingen.

Antieke kaarten en schetsen laten zien hoe Lyon in de loop van de tijd is geëvolueerd en enkele van de meest iconische bouwwerken van de stad heeft gebouwd.

Met behulp van artefacten en archieven leer je over het belang van de zijde-industrie in de ontwikkeling van de stad tijdens de jaren 1500 en 1600, evenals de weelderige levensstijl van mensen die hier hun fortuin hebben opgebouwd.

Het Musée des Marionnettes, met 2000 oude poppen wil je ook bezoeken.