De mooiste natuurgebieden van Nederland

Nederland is een land met veel natuurlijk schoon, het kent talloze prachtige gebieden die het ontdekken waard zijn. Deze gebieden zijn geschikt om een dagje te bezoeken, maar in sommige gevallen blijf je er liever een hele week en met een beetje geluk is dat nog mogelijk ook. In dit artikel worden de mooiste natuurgebieden van Nederland besproken en wat je zoal kunt zien en doen op deze plekken.

De mooiste natuurgebieden van Nederland

De Veluwe (GE)

Als eerste in het lijstje staat natuurlijk de Veluwe. Dit natuurgebied bevat allerlei opties om volledig te kunnen ontspannen. Zo dient het gebied uitstekend als wandel of fietsroute, maar bevat het ook het Nationale Park De Hoge Veluwe waar je verschillende wilde dieren kunt spotten zoals edelherten, wilde zwijnen, Spaanse runderen of schapen. In ditzelfde park heb je de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het Kröller-Müller museum diep in de bossen van het park. De Veluwe is een bekende vakantiebestemming, het bevat vele vakantieparken en overnachtingsmogelijkheden, begrijpelijk ook want de Veluwe is een heerlijke plek om een paar daagjes te spenderen. 

De Oostvaardersplassen (FL)
Tussen Almere en Lelystad liggen de Oostvadersplassen, een moerasgebied van meer dan vijftig vierkante kilometer vol waterplassen, graslanden en rietvlaktes. In dit gebied leven vele vogelsoorten zoals de gans en de lepelaar. Ook leven er grote groepen uitgezette runderen, paarden en edelherten. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer, maar de natuur gaat vooral haar eigen gang in de Oostvaardersplassen. Het gebied is niet compleet open voor bezoekers, wel zijn er een aantal wandelroutes die je kunt nemen. Met een beetje geluk tref je een kudde dieren!

Drents-Friese Wold (FR-DR)

Wie van stille, eenzame natuurwandelingen houdt, is dit gebied tussen Drenthe en Friesland de perfecte plek. Dit natuurpark bestaat uit bos, zandverstuivingen en heide en heeft een oppervlakte van maar liefst eenenzestig vierkante kilometer wat het een van de grootste natuurparken van het land maakt. Andere wandelaars of fietsers tegenkomen gebeurt dan ook niet zo snel. Je kunt hier uren fietsen en/of wandelen en met een beetje geluk kom je een kudde runderen of een schaapsherder met zijn kudde schapen tegen. 

Loonse en Drunense Duinen (BR)
Het Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen wordt regelmatig vergeleken met de Sahara vanwege de uitgestrekte zandvlakten: je vindt er weinig begroeiing en enorme zandbanken en heidevelden. Deze plaats staat bekend om de rust en hoewel het praktisch alleen maar uit zand bestaat, zorgt de wind ervoor dat het er telkens anders uit ziet. Ideaal om te wandelen of om te picknicken. Wil je langer van dit gebied genieten? Dat kan! Er is namelijk een vakantiepark dat grenst aan dit natuurgebied zodat je in alle rust en op eigen tempo de Loonse en Drunene Duinen kunt verkennen.

Bron: Boeking 123