Elektrische verwarming met infrarood straling

Elektrische verwarming met infrarood straling Een goed en zelfs beter alternatief voor gasverwarming is een elektrische verwarming met infrarood straling. Sinds 2018 worden nieuwbouw woningen niet meer aangesloten op het gastransportnet. Deze aansluitplicht is komen te vervallen in verband het reduceren van aardgas verbruik.

Het doel volgens het Klimaatakkoord is, dat in 2050 alles huishoudens zonder gas verwarmen. De oplossing voor zonder gas je woning verwarmen is middels elektriciteit. Wel te verstaan groene energie die is opgewekt door natuurlijke bronnen, zoals water, wind of de zon.

Er zijn diverse oplossingen om gebouwen aardgasvrij te verwarmen. Hierbij worden vaak warmtepompen en stadswarmte genoemd. Maar er is ook een andere oplossing, die ook de aandacht verdient, namelijk infrarood verwarming. Veelzijdig, kosten effectief en zeer comfortabele elektrische verwarming met infrarood straling.

infrarood verwarming en elektricshe verwarming

Directe infrarood verwarming

Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmte golven die direct de objecten en vervolgens de omgeving verwarmen. Deze techniek wordt toegepast als infrarood stralingsverwarming. Daarom is infrarood verwarming een directe vorm van verwarmen genoemd. Deze verwarmingsmethode is gezonder dan convectie warmte, omdat de warme lucht die je inademt niet uit een verwarmingselement komt dat stof met zich meebrengt. En rond circuleert in de kamer. Warmte afgifte systemen zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming beïnvloeden vooral de luchttemperatuur in een ruimte. Stralingsverwarming daarentegen heeft vooral invloed op de stralingstemperatuur. De (warmte) comfort beleving van een mens wordt bepaald door een samenspel van de gemiddelde omgevings- en stralingstemperatuur.

Voor behoud van comfort is een lagere luchttemperatuur te compenseren met een hogere stralingstemperatuur. En ook omgekeerd. Daarom bieden infrarood warmtepanelen een heerlijk warm gevoel, ondanks dat de kamer temperatuur lager is. Doordat je niet de hele ruimte hoeft te vullen met warme lucht, bespaar je met een directe infrarood verwarming op de energiekosten. Bovendien heeft een infraroodverwarming geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. En heb je dus ook geen onderhoudskosten. Je hoeft geen jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven, water bij te vullen of onderdelen te vervangen. Het is een directe verwarming met lage kosten, welke energiezuinig werkt.

Is iedere elektrische verwarming een infrarood verwarming?

Niet iedere elektrische verwarming met een stekker mag zich een infrarood verwarming noemen. Er zijn veel elektrische verwarmingselementen die op stroom werken, maar niet met stralingswarmte. De meest simpele elektrische verwarming van de doe-het-zelf zaak werkt middels convectie warmte. Deze mag niet de naam infrarood verwarming dragen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de innovatieve infrarood straling.

In februari 2021 is de lang verwachte norm NEN-EN-IEC 60675-3 gepubliceerd, die antwoord geeft op twee belangrijke vragen:

1. Wat is een infrarood verwarming?

2. Hoe meet je het stralingsrendement van een infrarood verwarming?

Het stralingsrendement is het aandeel energie die aan de voorzijde van een paneel als infrarood straling wordt afgegeven. Alleen een paneel met een stralingsrendement groter of gelijk aan 40% mag een infrarood warmtepaneel genoemd worden. Infrarood verwarming is een warmtepaneel die aan de voorzijde stralingswarmte uitstraalt. De verwarming werkt op elektriciteit waarbij de energie wordt omgezet in infrarood straling.

Toepassing infrarood verwarming

Infrarood verwarming kan je op twee manieren toepassen. Namelijk als bijverwarming of als hoofdverwarming. Een infrarood paneel kan bijvoorbeeld als extra warmte dienen bij het huidige verwarmingssysteem. Om lokaal extra warmte te creëren, zoals in een badkamer, garage of hobbyruimte.

Infrarood verwarming kan ook als hoofdverwarming dienen. Voor sommige is dit nog onduidelijk, maar de bouwregelgeving is hier heel duidelijk in. Infrarood verwarming mag óók als hoofdverwarming toegepast worden, mits er (temperatuur)regeling per ruimte aanwezig is. Anders gezegd, een woning kan volledig met infrarood panelen worden uitgerust, mits deze per ruimte kan worden aangestuurd. Dit kan eenvoudig via een thermostatische regeling of op het warmtepaneel zelf.

Infrarood panelen zijn niet gevoelig voor tocht of luchtbewegingen en daarom ook zeer goed in staat om een minder goed geïsoleerde ruimte te verwarmen. Bij nieuwbouw woningen met een zeer goede isolatie werken de warmtepanelen enorm zuinig. Er is namelijk maar weinig energie nodig om de ruimte aangenaam warm te krijgen.

Waar infrarood panelen toepassen?

Infrarood panelen kan je toepassen in de woningbouw, utiliteitsbouw en industrie . Veelzijdigheid en flexibiliteit zijn belangrijke eigenschappen van de infrarood panelen. Ze kunnen namelijk snel warmte comfort leveren op de plek waar dat nodig is. Afhankelijk van het model en het vermogen (wattage) is een infrarood paneel binnen 5 tot 12 minuten heerlijk warm.

Vooral in grote ruimten met beperkte menselijke bezetting en in ruimten met hoge plafonds is dit voordelig. Zoals een werkplaats, magazijn of zelfs een kerkgebouw. Bij traditionele convectie verwarming zou namelijk de luchttemperatuur in de gehele ruimte of zone verwarmd moeten worden. Met infrarood verwarming kan dat effectief beperkt worden tot de werkplek. Er zijn hier verschillende oplossingen voor mogelijk. Namelijk middels infrarood plafondverwarming of wandpanelen.

Maar ook panelen onder een bureau, wat we vaak terugzien bij kantoren. Als ook een bijverwarming bij de werkplek middels een mobiele verwarming met infrarood straling. Het plaatselijk verwarmen met infrarood panelen is daarom ook onderdeel van de Energielijst 2022 (code 270103), waarmee het in aanmerking komt voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie van de overheid stimuleert energiezuinige en gasloze manieren van verwarmen. Welke nu ook geldt voor de aanschaf van infrarood panelen.

Comfort en energie prestaties infrarood verwarming

We zijn nu op de hoogte wat een infrarood verwarming is, hoe het werkt en waar je het kan toepassen. De vraag is wat is het comfort en wat zijn de energie prestaties van infrarood verwarming? Infrarood verwarming warmt op een andere manier. Doordat niet de lucht warm wordt, maar direct de objecten en mensen binnen het stralingsgebied, is dit een andere manier van verwarmen. Wanneer jij je in het stralingsgebied bevindt, wordt je lichaam direct opgewarmd.

Deze directe manier van verwarmen wordt over het algemeen als zeer comfortabel en heerlijk warm ervaren. Indien je buiten het stralingsgebied bent, voelt de omgeving kouder aan. Dit kan je vergelijken met de warmtestralen van de zon, die ook infrarood stralingswarmte geven. Indien je vanuit de schaduw in de zon loopt voel je gelijk de warmte op je lichaam. Dit effect heeft infrarood verwarming ook. In een woning is de positionering van de infrarood panelen van belang, om de omgevingstemperatuur ook aangenaam te hebben.

Dit om discomfort te voorkomen. Zodat je geen grote temperatuur verschillen in de kamer hebt. Het wordt dan ook aangeraden om hierover advies in te winnen en een warmteberekening te laten maken door een infrarood verwarming adviseur.

Laag energieverbruik

Het energieverbruik is ook een stuk lager dan de gemiddelde woning die een gasverwarming installatie heeft. Hoge kwaliteit infrarood panelen zetten maar liefst 92 tot 93% van de energie om in warmte. Daarbij gaat weinig energie verloren aan de achterkant, vanwege de goede isolatie.

De warmte straalt direct de kamer in. Wil je meer besparen, dan wordt aangeraden om een thermostaat verwarming te nemen. En zet alleen de infrarood panelen aan, waar de warmte nodig is. Doordat de opwarmtijd zeer kort is, bespaar je ook energie. Je hoeft de kachel in de badkamer bijvoorbeeld niet de hele dag aan te hebben. Alleen wanneer je gaat douchen.

Lage aanschaf-, onderhoud en installatiekosten

De aanschafkosten zijn relatief laag en vanwege het gebrek aan bewegende onderdelen is de onderhoudsbehoefte verwaarloosbaar. Ook de installatie is zeer laag. Als je een beetje handig bent kan je de infrarood panelen zelf monteren aan de wand of plafond. Dit maakt infrarood verwarming vanuit een Total Costs of Ownership (TCO, de levensduur kosten) benadering een interessante en nodige optie.

Zonder gas huis verwarmen

Zonder gas huis verwarmen is met een infrarood verwarming als hoofdverwarming een zeer goede keuze. Energiezuinig, lage kosten, eenvoudige installatie, schone warmte, gezonde omgeving en comfortabele warmte. Gebruik daarbij altijd groene stroom, zodat je ook geen CO2 uitstoot. Heb je zonnepanelen op dak? Gebruik de opgewekte energie dan om je infrarood verwarming van zonne-energie te voorzien.

Bron: Infrarood Verwarming