Google heeft een juridische strijd tegen Genius over songteksten gewonnen

Google heeft opnieuw een juridische strijd gewonnen met de songteksten website Genius, die beweerde dat Google zijn getranscribeerde songteksten zonder toestemming in zoekresultaten gebruikte. De zaak liep al vele jaren.

Google heeft een juridische strijd tegen Genius over songteksten gewonnen.

Genius spande in 2019 een rechtszaak aan tegen Google, met als argument dat de zoekmachine songteksten van zijn website schraapte, wat een schending van Genius’ auteursrecht was. Genius heeft een uitgebreide database van songteksten en noemt zichzelf “de grootste muziekencyclopedie ter wereld”. Het is een gratis dienst. Het probeerde aan te tonen dat Google informatie van zijn website aan het schrapen was door watermerken op de songteksten te plaatsen. Volgens Genius verschenen die in Google zoekopdrachten, maar zonder enige link terug of toeschrijving aan het bedrijf dat ze maakte.

Wat songteksten betreft verklaarde Google in een blogbericht dat het geen websites “crawlt of scraped om ze te binnen te halen”. Licenties voor songteksttranscripties aan Google worden verleend door de Canadese songtekst-licentiesite LyricFind, die ook een gedaagde is in de rechtszaak tegen Genius.

Hoewel de beweringen van Genius over het schrapen geloofwaardig leken, oordeelde rechter Margo Brodie in augustus 2020 dat de beweringen geen schending van het auteursrecht inhielden omdat Genius niet de eigenlijke auteursrechthebbende is van de songteksten, die volgens haar toebehoorden aan de muzikanten die ze schreven. De songteksten worden door Genius in licentie gegeven, en ze kunnen verrijkt worden door afgeleide werken zoals annotaties. Toch geeft dit, volgens Brodie, Genius geen eigendom over de eigenlijke songteksten zelf.

Eerder deze week bevestigde een rechter panel van het United States Court of Appeals for the Second Circuit de eerdere beslissing, waarbij opgemerkt werd dat de songteksten beschermd worden door auteursrechten die Genius niet bezit.