Het Amazone regenwoud nadert een kritiek punt

Volgens academici staat het Amazone regenwoud op het punt een “omslagpunt” te bereiken waar bomen in grote aantallen zullen beginnen af te sterven.
Op grond van onderzoek is het grootste regenwoud ter wereld zijn vermogen aan het verliezen om te herstellen van de schade die door droogte, bosbranden en ontbossing wordt aangericht, aldus de onderzoekers.

Het Amazone regenwoud nadert een kritiek punt

De savanne, die minder bomen heeft dan tropische wouden en minder effectief is in het absorberen van koolstofdioxide uit de lucht, zou grote delen van het landoppervlak van de wereld kunnen bedekken.

Het massieve bos dient als koolstofput, die koolstof opslaat die anders tot de opwarming van de aarde zou bijdragen.
Eerdere studies hebben echter aangetoond dat delen van de Amazone momenteel meer koolstofdioxide produceren dan door de atmosfeer kan worden geabsorbeerd.
“De gezondheid van de bomen gaat achteruit en nadert misschien een omslagpunt, dat zou leiden tot een wijdverbreid verlies van bomen,” zei Dr. Chris Boulton van de Universiteit van Exeter.

Met behulp van satellietgegevens die over drie decennia verzameld waren, ontdekten de onderzoekers verontrustende trends in de “gezondheid” van het Amazone regenwoud. Meer dan 75% van het bos vertoont tekenen van verminderde veerkracht, waarbij bomen er langer over doen om te herstellen van de gevolgen van droogtes, die vooral door de klimaatverandering worden veroorzaakt, en van menselijke activiteiten zoals ontbossing en branden.

Volgens de deskundigen zou “dieback” veroorzaakt kunnen worden door een vicieuze cirkel van vernietiging.
Hoewel het onduidelijk is wanneer dat omslagpunt bereikt zal worden, wordt bovendien verwacht dat de gevolgen voor klimaatverandering, biodiversiteit en de plaatselijke gemeenschap “verwoestend” zullen zijn.

Zodra het proces op gang komt, verwachten ze dat het nog maar een kwestie van tientallen jaren zal zijn voor een “groot stuk” van de Amazone veranderd is in een omgeving die bekend staat als savanne, die bestaat uit een mengsel van grasland en bomen.
Bovendien verklaarde Dr. Boulton dat het stoppen van de ontbossing al een heel eind op weg zou zijn naar de aanpak van het probleem. “De Amazone slaat veel koolstof op, en dat zou allemaal in de atmosfeer terechtkomen, wat dan verder zou bijdragen tot de temperatuurstijging en in de toekomst gevolgen zou hebben voor de wereldgemiddelde temperaturen,” zei Dr. Boulton.

Volgens de onderzoekers is nu al bijna een vijfde van het regenwoud verdwenen vergeleken met het pre-industriële niveau.
Aan het onderzoek werkten mee de Universiteit van Exeter, het Potsdam Instituut voor Klimaat Impact Project (PIK), en de Technische Universiteit van München.
In de woorden van Prof. Niklas Boers van het PIK en de Technische Universiteit van München zijn “ontbossing en klimaatverandering hoogstwaarschijnlijk de voornaamste oorzaken van deze afname”.

Het Grantham Institute – Climate Change and Environment van het Imperial College London verklaarde in een commentaar: “Deze nieuwste bevindingen sluiten aan bij het groeiende bewijs dat de dubbele druk van klimaatverandering en menselijke exploitatie van tropische bossen het grootste regenwoud ter wereld in gevaar brengt, dat de thuisbasis is van een op de tien soorten die de wetenschap kent.”