Hoe een slaapfeestje organiseren in 10 stappen

Een slaapfeestje organiseren voor jouw kind omvat tegenwoordig meer dan een paar matrassen op de grond leggen en een film opzetten. Een slaapfeestje voor kinderen is uitgebreid. Je doet er daarom goed aan dit van te voren goed te plannen. Waar moet je allemaal aan denken bij een slaapfeestje organiseren voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar?

Hoe een slaapfeestje organiseren in 10 stappen

#1 Datum en tijd vaststellen

Stel een datum vast, maak een gastenlijst, en bepaal de tijden. Zorg bij het kiezen van een datum ervoor dat het niet tijdens een schoolvakantie is waar vriendjes de stad uit kunnen zijn. Tenzij je vooraf met de ouders van de logees overlegd hebt. Zorg er bij het samenstellen van de gastenlijst voor dat je alleen het aantal kinderen uitnodigt dat je met een gerust hart in je huis laat slapen. Wees tegelijk bedacht op mogelijk gekwetste gevoelens als bepaalde kinderen niet uitgenodigd worden. De breng- en ophaaltijden zijn een must! We hebben gemerkt dat feestjes meestal het beste verlopen als de kinderen vlak voor het avondeten komen en de volgende dag voor de middag weer opgehaald worden. Zodat niemand te moe of chagrijnig wordt. Te veel tijd samen kan tot ruzie en verveling leiden.

#2 Thema feestjes

Bedenk een leuk thema voor het verjaardag slaapfeestje. Bijvoorbeeld Safari of een Beauty verjaardagsfeestje. Voor het inrichten van de slaapkamer kan je ook leuke tipi tent huren voor ieder kind. Inclusief een matras, dekbed en kussens. Handig, want dan hoef je daar allemaal niet meer aan te denken. Tip, huur de slaapfeestje tentjes tijdig, want de tipi tentjes zijn gelieft. Een thema rondom het feestjes ook gemakkelijker voor het organiseren van activiteiten er rondom heen.

#3 Uitnodigingen

Je kunt deze kopen, maken, online uitnodigingen maken, of een groep WhatsApp naar de logees sturen. Zorg dat je de uitnodiging tijdig verstuurd, zodat de genodigden de datum kunnen reserveren. Stuur ook een paar dagen voor het slaapfeestje een herinnering uit naar alle ouders. Zorg dat de logees een bevestiging sturen dat ze aanwezig zijn. Wel zo handig om te weten hoeveel kinderen je te logeren krijgt in je huis. Vraag aan de ouders ook om een nood telefoonnummer achter te laten. Mocht er tijdens de pyjama party iets gebeuren met een van de kinderen, dan weet je in ieder geval wie je moet bellen.

#4 Avondeten organiseren

Het avondeten kan je zo ingewikkeld en makkelijk maken als je zelf wilt. Bestel pizza’s of je kunt ook een soort DIY eetbar maken. Een taco bar is een geweldige manier om kinderen hun eigen maaltijden te laten maken, zodat ze er ook echt van zullen genieten! Snoep is een must op een feestje, maar je wilt ze niet te veel overladen met suiker, anders slapen ze nooit. Zorg dus voor precies de juiste hoeveelheid zoetigheid voor hun toetje.

#5 Plan een knutsel uurtje in

Knutselen is een leuke activiteit voor een slaapfeestje organiseren. Je kan er een paar uur voor uittrekken. De knutsel activiteit kan ook dienen als meeneem geschenk. Slaapfeestje knutselen zoals DIY dromenvangers, kussenslopen, en meer zijn perfect om de kids een tijdje bezig te houden en ze hun creativiteit te laten gebruiken.

#6 Extra activiteiten

Maak een lijst van mogelijke spelletjes en activiteiten die de kinderen zelfstandig kunnen doen. Je kunt manicure-pedicure doen, gezichtsbehandelingen, nagels lakken of geblinddoekte make-overs doen. Voor meisjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor jongens kun game avond houden, een waterpistool gevecht of zaklamp tikkertje spelen.

#7 Slaapfeestje tentjes

Zorg voor voldoende slaapplaatsen voor de gasten. De kans is groot dat, zelfs als je denkt dat ze op een bepaalde plek gaan slapen, je ze toch op verschillende plaatsen languit hebt liggen. Dit voorkom je overigens door slaapfeestje tentjes klaar te zetten. Daarbij is de indeling van de te voren al bepaald. Iedere gast krijgt een eigen tipi tent kind. Compleet versiert en voorzien van beddengoed. Zorg dat je voldoende dekens en kussens klaar hebt liggen voor als iemand het koud heeft. En de extra kussens zijn natuurlijk voor het kussengevecht, wat bij een slaapfeestje niet mag ontbreken.

#8 Volgende dag, einde feestje

De volgende dag is aangebroken, het feestje nadert het einde. Het enige wat je nog moet organiseren voor het slaapfeestje is een uitgebreid ontbijt. Om te voorkomen dat bij het ophalen van de kinderen iedereen nog de tandenborstel, kleren, pyjama en andere spullen moeten zoeken. Laat je dit door de kinderen verzamelen, terwijl jij het ontbijt klaar maakt. Als iedereen aan de ontbijttafel zit, kan je de kamers nog even controleren of alle spullen van de kinderen in de tassen zitten.

#9 Foto’s maken

Maak veel foto’s, en niet te vergeten een groepsfoto met op de achtergrond de slaapfeestje tentjes. De foto’s kan je gebruiken om bedankkaartjes voor de gasten uit te printen. Ze zullen dolblij zijn als ze hun kaartjes openmaken! Of deel de foto’s in de groepsapp.

#10 Heb plezier en ga met de stroom mee

Slaapfeestjes organiseren zijn vermoeiend, maar ook super leuk om te doen. tijden de logeer party kan jij de ‘coole’ ouder uithangen. Geniet van die momenten en maak zelf ook plezier. Als je een slaapfeestje organiseert, zal je slaaptekort en harde werk het uiteindelijk meer dan waard zijn. Houd wel rekening met een klein dutje, de dag na het feest.

Bron: Tipi Thuis