Hoe infrarood verwarming werkt

1. Wat is het verschil tussen een infrarood verwarming en een conventioneel verwarmingssysteem?

Meestal worden fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas, olie of elektriciteit gebruikt om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht warmt vervolgens de mensen op. Met een traditionele verwarming is er een constante luchtcirculatie in de kamer, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Conventionele verwarmingen hebben een hoog energieverlies, leiden tot rondzwevend stof, droge lucht, schimmel en dus tot een onaangenaam omgevingsklimaat.

Hoe infrarood verwarming werkt

Infrarood verwarming geeft stralingswarmte, vergelijkbaar met het effect van warme zonnestralen. Mensen, muren of meubels worden direct verwarmd. Omliggende oppervlakken, zoals muren of vloeren weerkaatsen de warmte de kamer in. Mensen die zich binnen 3 meter van het verwarmingspaneel bevinden, voelen direct de warmte. Een aangenaam gevoel wordt gecreëerd, vergelijkbaar met een open haard. Omdat de infrarood C-straling diep in de huid doordringen, kan de temperatuur twee tot drie graden lager worden ingesteld.

Het volgende voorbeeld geeft een betere illustratie: als we op een koele dag in de zon staan, worden we warm, maar zodra we in de schaduw gaan staan, worden we koud. Terwijl de luchttemperatuur in de zon en in de schaduw gelijk is. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de infraroodstraling.

Infrarood verwarming biedt ook andere voordelen voor astmapatiënten en mensen met allergieën, omdat zonder de luchtcirculatie die wordt gegenereerd door een conventionele verwarming, er ook geen stofdeeltjes in de betreffende ruimte rondzweven.

2. Meer over infrarood verwarming

Afhankelijk van het materiaal, verwarmt de voorkant van het verwarmingspaneel van circa 85 tot 100 graden Celsius. Staal met poedercoating heeft de beste emissie voor infraroodstraling. Deze infraroodverwarming warmt zeer snel op en heeft een bijzonder goed stralingseffect. Infraroodverwarming van natuursteen heeft veel tijd nodig om op te warmen, maar slaat de hitte heel lang op en straalt daarom langer warmte uit. Onze klantenservice adviseert je graag over de exacte verschillen in oppervlaktemateriaal om de juiste infraroodverwarming voor je te vinden.

Je bevestigt het infraroodpaneel aan de muur of plafond. Dankzij onze aantrekkelijke ontwerpen ziet de infraroodverwarming eruit als een meubelstuk. Je kunt het paneel rechtstreeks op het stopcontact of op het elektriciteitsnetwerk aansluiten. 

Stralingswarmte kan niet eenvoudig worden gemeten met de thermometer. Zelfs als de kamerthermometer slechts 19°C aangeeft en je bevindt je in het stralingsgebied van de infraroodverwarming, voel je een warmte van 21 tot 22°C. Omdat de infrarood C-stralen dieper in de huid doordringen dan alleen oppervlakkige verwarmde lucht, wordt een warm en aangenaam lichaamsgevoel bereikt.

3. Wat is de technologie achter infraroodverwarming?

De zon dient als beste voorbeeld omdat het de grootste producent van infraroodstralen is. Er zijn 3 verschillende soorten infraroodstralingen.

 1. Korte golf infrarood A-straling
 2. Middengolf infrarood B-straling
 3. Lange golf infrarood C-straling (wordt gebruikt bij de infraroodverwarming)

De straling of warmtegolf van de infraroodverwarming bestaat uit lange golf C-stralen. Neem de zee als voorbeeld. Deze warmt op door de infraroodstraling van de zon. De lucht is niet in staat om de lucht te verwarmen, deze wordt warmer door de warmte van de zee. Net als de zon verwarmen de infraroodstralen niet de luchtmassa, maar eerder de omliggende objecten.

4. Is infraroodstraling onschadelijk?

Leven op aarde zou niet mogelijk zijn zonder de zon. De infraroodstraling die door de infraroodverwarming wordt gegenereerd, is dezelfde lange golf C-straling die door de zon wordt uitgezonden. Dit is gunstig voor het lichaam en het immuunsysteem. De oppervlaktetemperatuur is ongeveer 95°C. Er is geen risico op brandwonden als het oppervlak van de infraroodverwarming wordt aangeraakt. Veiligheidssensoren beschermen het de infraroodverwarming tegen oververhitting. De meeste panelen zijn TÜV-gecertificeerd en getest en bieden daarom een hoge kwaliteitsstandaard.

5. Is verwarming met elektriciteit niet veel te duur en ook schadelijk voor het milieu?

Je kunt conventionele verwarmingen en directe elektrische verwarmingen niet vergelijken met onze infraroodverwarmingen. Dit zijn verschillende systemen: de een genereert alleen hete lucht, die ook schadelijk is voor onze gezondheid. De andere, de infraroodverwarming, verwarmt de muren van onze woningen (net zoals de zon een muur van een huis verwarmt). Deze laatste is de onbetwiste gezondere en efficiëntere verwarmingsmethode.

Voorbeeldberekening voor infraroodverwarmingen zijn te zien, via onze partnerportal www.energieforum-hessen.de.

6. Hoeveel watt moet ik voor mijn appartement berekenen?

Een ervaren energieconsulent voor woningen maakt een berekening van de warmtebehoefte voor jouw project (huis/appartement) op basis van de volgende gegevens:

 • Grootte van iedere kamer.
 • Materiaal van de buitenmuren.
 • Aantal ramen/raampartijen.

Deze berekening geeft alleen een grove schatting, om de volgende redenen:

 • Het persoonlijke verwarmings- en ventilatiegedrag van de bewoners is verschillend.
 • Meestal is er geen preciezere informatie beschikbaar over de thermische isolatie-eigenschappen van de muren.
 • Meestal is er geen technische, fysieke analyse van de te verwarmen ruimtes.
 • Er zijn koudere en zachtere winters, evenals langere en kortere verwarmingsperioden.
 • Als je voor ons product kiest, maken we een exacte dimensionering van de infraroodverwarmingen op basis van jouw persoonlijke voorkeur (hoe warm wil je het hebben) en verbruik. Omdat onze woon-energieconsulent op dit gebied vele jaren ervaring heeft, kunnen wij je voorzien van een zeer nauwkeurige berekening.

7. Hoe verwarm je met een infraroodverwarming?

Het onbetwistbare kenmerk van infraroodverwarming is dat het de objecten en oppervlakken in de kamer verwarmt, vooral de muren. De muren voelen warmer aan dan de lucht in de kamer. Bij een conventionele verwarming is dit juist andersom. Infraroodverwarming gebruikt de wanden voornamelijk als warmteopslag.

Als de infraroodverwarming bijvoorbeeld ’s morgens, wanneer je het huis verlaat, uitschakelt of terugdraait met meer dan 2°C, koelen de muren te veel af en moet het opnieuw worden verwarmd met veel energie. Hetzelfde geldt voor de nacht.

Het is beter en effectiever om de temperatuur niet te wijzigen nadat deze is ingesteld. Dan bereik je de zogenaamde ‘stationaire stand’, dat wil zeggen alles blijft gelijkmatig warm (muren, plafond, vloeren, meubels et cetera).

Infraroodverwarming vereist de minste energie om een constante temperatuur te handhaven. Als je het permanent laat afkoelen en steeds opnieuw moet opwarmen, is er veel meer energie/elektriciteit nodig in vergelijk met de stationaire stand. 

Vergelijk dit met fietsen of joggen: als je eenzelfde tempo jogt of fietst, heb je veel minder energie nodig dan als je continu accelereert (van langzaam naar snel en vice versa). Als je dit niet gelooft, probeer het eens.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals de badkamer en slaapkamer. Als de badkamer slechts één uur per dag wordt gebruikt, kan de temperatuur vooraf ingesteld worden met behulp van een programmeerbare thermostaat.

Bij de slaapkamer mag de temperatuur niet onder de 14°C komen (risico op schimmel). 

Bron: Infrarood Verwarming