Honden zijn in staat onderscheid te maken tussen verschillende dialecten

Honden zijn in staat onderscheid te maken tussen verschillende dialecten van de menselijke taal die ze horen.

Natuurlijk geloof je dat je hond je begrijpt als je met hem of haar praat. Wat zou er gebeuren als een hond zich plotseling op een plek bevond waar iedereen een andere taal sprak? Onderzoekers hebben onlangs door het gebruik van hersenbeeldvormingstechnieken ontdekt dat honden het verschil kunnen zien tussen talen die ze kennen en talen die ze niet kennen. De bevindingen zijn volgens de onderzoekers het eerste bewijs dat een niet-menselijk brein het verschil tussen verschillende talen kan zien.

Honden zijn in staat onderscheid te maken tussen verschillende dialecten

Voor het eerst ontdekten onderzoekers dat de primaire auditieve cortexen van honden onderscheid konden maken tussen spraak en vervormd, niet-spraak.

Net zoals mensen en honden het verschil kunnen zien tussen spraak en non-spraak, kunnen honden dat ook. Spraakdetectie bij honden kan gebaseerd zijn op een ander mechanisme dan bij mensen, wat eenvoudigweg het vermogen kan zijn om te detecteren hoe natuurlijk het geluid is in vergelijking met andere geluiden.

De hersenen van oudere honden bleken beter te zijn in het onderscheiden van bekende en onbekende talen. Als gevolg hiervan lijkt het erop dat hoe meer tijd een hond doorbrengt met zijn eigenaren en wordt blootgesteld aan een taal, hoe beter ze deze kunnen ontcijferen.

Taalherkenning is gemakkelijker voor honden die een hechte band hebben met hun baasjes. Er is enige discussie onder wetenschappers over de vraag of honden de enige niet-menselijke dieren zijn die de ene taal van de andere kunnen onderscheiden.

Door honden te bestuderen, kunnen onderzoekers beter begrijpen hoe spraakperceptie in de loop van de tijd is geëvolueerd. Omdat ze al millennia naast mensen bestaan, vormen honden een ideaal rolmodel. Wat komt er nog meer in ons op als we ons afvragen of andere soorten iets geven om wat mensen doen? Honden.

We kunnen bijvoorbeeld leren dat verschillende hersenen – met verschillende evolutionaire paden – een vergelijkbare taak kunnen uitvoeren.