Italiaanse wijn regio´s

Volgens het International Wine Institute produceert Italië elk jaar meer dan 20 procent van ’s werelds totale wijndruivenoogst. De diverse biodiversiteit van het land omvat twintig regio’s en 110 provincies zijn het product van millennia van handel, invallen, kolonisatie, hybridisatie en evolutie gedurende meerdere millennia. De Italiaanse druivensoorten zijn goed voor ten minste 377 (28 procent) van de 1368 druivensoorten die wereldwijd worden gebruikt voor de productie van wijn. Er wordt geschat dat er op het hele schiereiland ongeveer 500 druivensoorten worden aangeplant. Toscane heeft een landschap dat bestaat uit 35 procent bergen en 40 procent vlakke heuvels. Als gevolg van hun geografische en sociale isolement hebben de mensen solide regionalistische neigingen, dialecten en een sterk gevoel van lokale loyaliteit ontwikkeld.

Wijn Italie

De Italiaanse wijnindustrie heeft een duizelingwekkend aantal benamingen, waaronder 77 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en 330 Denominazione di Origine Controllata (DOC), evenals talrijke Indicazione Geografica Tipica (IGT) en de nieuw toegevoegde Menzioni Geografiche Aggiuntivi (MGA ). Met 77 Denominazione di Origine Controllata e

Het volgende is een regionaal overzicht van alle twintig Italiaanse provincies, inclusief essentiële druiven, producenten, DOCG’s, DOC’s en wijnen om op te letten in de regio van elke provincie. Als een inleiding en gebruiksvriendelijke gids voor het navigeren door de buitengewone wereld van Italiaanse wijn, beschouw dit als een onmisbare hulpbron.

De Val d’Aosta is een bergketen in Italië.

In de noordwestelijke hoek van Noord-Italië is de regio Val d’Aosta vooral bekend om zijn skigebieden aan de zuidkant van het Alpengebergte, tussen de Zwitserse en Franse grens, en in de buurt van de Matterhorn en de Mont Blanc. Val d’Aosta is ook de thuisbasis van de internationale luchthaven Val d’Aosta. Valle d’Aosta is de thuisbasis van enkele van de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld, waaronder Prie Blanc-wijnstokken die tot 3500 voet boven de zeespiegel in de regio Val d’Aosta kunnen worden gevonden. Het kleinste druiventeeltgebied van Italië, met minder dan 500 hectare wijngaarden, is het meest geïsoleerde gebied van het land.

Met een wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd, hebben veel producenten zich gerealiseerd dat het beter is om als een team te werken in plaats van te proberen alleen te boeren in deze regio. In de loop der jaren zijn duizenden kleine, door een familie gerunde wijngaarden samengevoegd tot coöperatieve wijnbouwondernemingen die bekend staan ​​als coöperaties. In Italië zijn de wijnbouwgebieden verdeeld in drie categorieën: Alta (Morgex), Media (Aosta) en Bassas (Donnas). Door de vallei, die 90 kilometer lang is, loopt de Dora Baltea-rivier. Hoewel Cave Mont Blanc de grootste wijnmakerij in de regio is, produceert het slechts ongeveer 140 duizend flessen wijn per jaar.

Veel van de rode wijnen uit het gebied hebben tonen van alpenkruiden die vergelijkbaar zijn met die van Ricola. Ze kunnen smaken van zoethout, gerookte kruiden, kaneel, milde tot hoge tannines, rode en zwarte bessen, gemiddelde tot hoge zuurgraad en rustiek bevatten.

 

Piemonte

In het noordwesten van Italië is Piemonte de thuisbasis van Nebbiolo, die bekend staat als de ‘Koning van de Wijnen’. Nebbiolo wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd in Piemonte. Monfortino, geproduceerd door Giacomo Conterno, is de duurste wijn van Italië, met een fles die ongeveer $ 1000 kost. Barolo komt van het Keltische woord ‘bas-ruel’, wat zich vertaalt als ‘lage plaats’. Het is het ontstaan ​​van de variëteiten Freisa, Neretta en Vespolina. De wijnkenmerken van Nebbiolo omvatten een robijn- of granaatkleur, aroma’s van rood fruit, bloemige noten, hartige tonen, aardbei, sinaasappelschil, rozen en lavendelaroma’s. Nebbiolo-wijnen bevatten hoge tannines, zuurgraad en alcoholgehalte, evenals een subtiele body, waardoor ze zeer leeftijdswaardige wijnen zijn.

Volgens de USDA is Barbera inheems in Piemonte en is het de derde meest aangeplante rode cultivar in Italië. Barbera is een onderhoudsarm gewas dat grote opbrengsten oplevert en laat in het seizoen rijpt. Barbera is ideaal in warme wijnjaren omdat de natuurlijk stevige zuurgraad van de druif helpt om het in evenwicht te brengen.

Arneis is een forse witte wijndruif die in 1970 op de rand van uitsterven stond, met nog maar 45 hectare wijnstokken over. Er is nu 970 hectare beschikbaar. Arneis is een Latijns woord dat ‘boefje’ betekent. Arneis is een moeilijke plant om te kweken en verliest zijn zuurgraad al snel na de oogst. De wijn van Arneis heeft een romige textuur en smaken van wit fruit. Vietti en Giacosa zijn de producenten die de variëteit voor commerciële productie nieuw leven hebben ingeblazen van de Cornarea-kloon, die voornamelijk wordt gekweekt in de Roero-regio in Italië.

Cortese is de belangrijkste witte druif die wordt gebruikt bij de productie van Gavi-wijnen. Soave en Gavi waren allebei het slachtoffer van hun eigen succes, en Gavi was geen uitzondering. Naarmate het aan populariteit won, nam de productie van het bedrijf toe tot ongekende hoogten, maar de kwaliteit van het product leed aanzienlijk.

In Piemonte zijn er vijf Nebbiolo DOCG’s, drie Barbera DOCG’s, drie Dolcetto DOCG’s, drie mousserende DOCG’s en twee DOCG’s voor witte wijn (Erbaluce en Gavi). Er zijn ook drie sprankelende DOCG’s in de regio.

Lombardije

Lombardije is het meest bekend om zijn pittoreske en luxueuze merengebied, gelegen aan de voet van de Alpen en omvat onder andere het Lago Maggiore, Lago Lugano, Lago di Como, Lago Iseo en Lago di Garda. Sassella, Inferno, Grumello, Valgella en Maroggia zijn de namen van de vijf belangrijkste Nebbiolo-wijngaarden in de Valtellina: Sassella, Inferno, Grumello, Valgella en Maroggia.

De wijnen van Franciacorta in Lombardije zijn opmerkelijk omdat de DOCG de strengste productiecodes heeft geïmplementeerd van alle traditionele productielocaties ter wereld. In de jaren 50 werden voor het eerst de hedendaagse mousserende wijnen van Franciacorta geproduceerd. De regio werd in 1967 officieel aangewezen als DOC. In de jaren tachtig begonnen de producenten in de regio Chardonnay te verkiezen boven Pinot Bianco, en deze trend zet zich tot op de dag van vandaag voort. Sinds de oprichting in 1995 is de DOCG uitgegroeid tot 80 procent Chardonnay-druiven, 15 procent Pinot Nero en 5 procent Pinot Bianco, met een klein percentage Erbamat geplant als verzekering tegen klimaatverandering vanwege de hoge zuurgraad en laatrijpe kenmerken .

Belucci (een van de oorspronkelijke producenten van de regio in de jaren 1950), Ca del Bosco en Barone Pizzini behoren tot de belangrijkste producenten van de regio.

Friuli Venezia Giulia is een regio in Noord-Italië.

De naam Giulia is afgeleid van Julius Caesar, de Romeinse keizer. Deze noordoostelijke regio van Italië grenst aan Slovenië. Veel van deze cultivars werden geïntroduceerd na phylloxera, aan het begin van de twintigste eeuw, en werden beroemd.

In de vele decennia die volgden op de Tweede Wereldoorlog, kwamen de witte wijnen van Friuli op de voorgrond en worden nu zeker beschouwd als ’s werelds meest delicate roos. Er worden verschillende wijnen geproduceerd in de diverse bodems en microklimaten van de regio, waaronder hoge zure witte wijnen uit de Carso en Collio en verzengende vlaktes met verrassend goede Bordeaux-cépagewijnen uit de Colli Orientali. Friuli Venezia Giulia is ook de thuisbasis van een van ’s werelds oudste druivensoorten, Picolit, die wordt gebruikt om een ​​unieke zoete wijn te maken die bekend staat als passie en al eeuwenlang aan pausen wordt geschonken. Friuli Venezia Giulia is ook de thuisbasis van een van ’s werelds oudste druivensoorten, Picolit.

Ligurië

Ligurië is een regio in Italië, gelegen in het noordwesten van het land en heeft een lange kustlijn. De Cinque Terre, een verzameling van vijf adembenemend mooie badplaatsen aan de kust van de Ligurische Zee, is de bekendste attractie in de regio. Een van de dorpen, Vernazza, was mogelijk verantwoordelijk voor de naam van een prominente witte variëteit, Vernaccia. Favorita is de naam die in de regio aan de druif wordt gegeven.

In Ligurië zijn geen DOCG’s te vinden.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is de meest noordelijke regio van Midden-Italië en is van oudsher verbonden met de provincies Lombardije en de stad Milaan. Het gebied is verdeeld in twee helften, met Emilia aan de westkant van Bologna en Romagna ten oosten en ten zuiden van Bologna. Emilia staat bekend om zijn wijnproductie. Naast eten en wijn is de regio een belangrijke exporteur van landbouwproducten. Wereldwijde mode- en accessoiremerken zoals La Perla, Furla en Max Mara zijn bekend bij consumenten over de hele wereld, net als Lambrusco, Modena Balsamico Azijn Parmigiano-Reggiano kaas uit Parma, tortelloni en andere regionale specialiteiten.

De regio bestaat uit 20% bergen, 5% heuvels en 75% vlaktes, waarbij de heuvels 20% voor hun rekening nemen.

De productie van Labrusche of Lambruscos is goed voor 88 procent van de totale productie in de regio rond Reggio Emilia en Modena. In Italië zijn de Lambrusco-druiven de oudste en zijn ze in de loop van de tijd geëvolueerd uit wilde druivenrassen. De mousserende rode wijnen van Lambrusco zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder onder andere Brut, Semi-secco, Rosato, Dolce en Extra Dry. Lambrusco kan ook op de traditionele champagne-manier worden gemaakt, vaak bekend als de voorouderlijke Metodo, waardoor meer gewilde soorten wijn worden geproduceerd.

Veneto

Tussen Verona en Venetië in het noordoosten van Italië is de meest bijzondere wijnbouwzone van het land geworden. Dit komt vooral door een toename van de productie van Prosecco. Een belangrijk onderscheid is dat 70% van de in Veneto geproduceerde wijn geclassificeerd is als DOP-kwaliteit.

Het is vernoemd naar de Vallis Polisccellae, wat “Vallei van de Polisccellae” betekent, de Latijnse naam voor de regio (vallei van vele wijnkelders). De oude wijnen van Rome waren meer dan waarschijnlijk verwant aan Recioto, de zoete wijn van het gebied, dan aan andere variëteiten. Er wordt aangenomen dat de Venetiaanse handelaren, die tijdens de Venetiaanse republiek over de Middellandse Zee heersten (La Serenissima, 697-1797), verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van het Malvasia-wijnmerk, dat vervolgens in het hele Middellandse Zeegebied werd geplant.

Uit de regio Lago di Garda, een frisse, droge witte wijn met een kruidachtige smaak vergelijkbaar met Verdicchio en geproduceerd in beperkte hoeveelheden. Houd daarnaast Bardolino Rosso in de gaten, een lichtere rode wijnstijl die fantastisch is als hij in de zomer koud wordt geserveerd. Bardolino Chiaretto is een Rosato-wijn gemaakt van Corvina en andere druivensoorten. Het is een prachtige Rosato-wijn die heerlijk is om van te genieten in de warmere maanden rond het merengebied van Italië. Ripasso is een soort wijn die wordt gemaakt door jonge Valpolicella-wijnen door druiven te leiden die moeten worden gebruikt om Amarone te maken. Ripasso wordt gemaakt van halfgedroogde druiven.

Amarone, de wereldberoemde wijn gemaakt van druiven die in de open lucht zijn gedroogd, is een relatief recente ontwikkeling.

Amarone-druiven worden vroeg geoogst, omdat ze tijdens het droogproces, dat 100-120 dagen duurt, hun zuurgraad zullen verliezen. De eerste fles Amarone werd geproduceerd in 1950 en pas in 2010 werd deze als DOCG aangewezen.

Toscane/Toscane

Toscane is ongetwijfeld het meest bekende wijngebied van Italië, dankzij de beroemde renaissancestad Florence en de wijdverbreide populariteit van Chianti-wijn over de hele wereld. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort in de regio en heeft een lang en roemrijk erfgoed. Volgens historische gegevens werd Chianti voor het eerst genoemd in 1398. Volgens de botanische archieven van de Medici werd de plant Sangioveto voor het eerst genoemd in 1552. Deze naam is afgeleid van het “bloed van Jupiter of Jupiter” vanwege de kleur van de steen. Het Chianti Classico Consorzio werd in 1924 opgericht met de steun van drieëndertig charterleden om de kwaliteit van de wijnen uit de regio te beschermen. Mezzadria, een systeem van deelpacht waarbij kwantiteit belangrijker werd dan kwaliteit, kwam in de jaren zestig tot een einde.

Aanvankelijk dacht men dat Sangiovese afkomstig was uit Toscane. Toch suggereert recent onderzoek dat de druif vanuit Sicilië naar Toscane werd geïmporteerd toen de familie de Medici land bezat in die regio. Sangiovese is een nakomeling van Ciliegolo en Negrodolce. Als resultaat van de kruising tussen Sangiovese en Mantonico zijn een aantal variëteiten ontstaan, waaronder Morellini, Vernaccia Nera en Fogliatonda, naast verschillende druiven die in Calabrië en Sicilië worden geteeld, waaronder Galioppo, Frappato en Nerello Mascalese.

De Chianti-regio ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordwesten van Siena, met Florence als hoofdstad. De druiven en wijnstijlen die in deze grote regio worden geproduceerd, worden sterk beïnvloed door de dramatische microklimaten en hoogteverschillen in de hele regio. Wijngaarden die hoger gelegen zijn, hebben een robuustere zuurgraad en meer opmerkelijke finesse. Deze regio van Chianti Classico produceert enkele van ’s werelds beste rode wijnen, waaronder enkele van de hoogste kwaliteit, de meest leeftijdswaardige en de beste waarde. In Chianti zijn meer dan 580 leden en 376 flessen wijn verkrijgbaar. In 1872 publiceerde Barone Ricasoli zijn Chianti-formule, die 70 procent Sangiovese, 20 procent Canaiolo Nero en 10 procent Malvasia Bianca Lunga bevatte. Dit was de eerste keer dat een formule werd gepubliceerd.

In 2014 werd een nieuwe classificatie, de Gran Selezione, geïntroduceerd in de Chianti-hiërarchie. Het is vereist dat deze wijnen minimaal 30 maanden rijpen voordat ze worden vrijgegeven en afkomstig zijn van wijngaarden van het landgoed. Aan de andere kant moet Chianti Classico Riserva 24 maanden rijpen voordat hij wordt vrijgegeven. Chiantiwijn DOCG moet minimaal 80% Sangiovese bevatten en minimaal 12 maanden gerijpt zijn. Sinds 2000 is het voor witte druiven verboden om de Chianti Classico-melange te gebruiken. Colli Senesi en Rufino zijn twee subzones van de Chianti om in de gaten te houden als je op zoek bent naar goede wijn. In Chianti is het niet nodig om op eikenhout te rijpen voor het bottelen.

Montalcino ligt 40 kilometer ten noorden van Siena en slechts 40 kilometer ten zuiden van de Tyrrheense Zee. Het is heter en droger in de zuidelijke helft van de Brunello di Montalcino DOCG, dichter bij de kust.

In de jaren 1890 werkte Francesco Santi als apotheker in de regio, waar hij hielp bij het moderniseren van landbouwtechnieken. Hij maakte zoete witte wijn, gebruikmakend van druiven van de nabijgelegen Moscadello-wijngaard. Zijn zoon, Ferruccio Biondi-Santi, was verantwoordelijk voor de isolatie van de Sangiovese Grosso-kloon (BBSII), die de basis werd voor het oorspronkelijke biotype dat op het landgoed Il Greppo werd gebruikt. In Montalcino wordt hij vaak beschouwd als de ‘vader van de Brunello-wijn’.

Het wijngebied Vino Nobile di Montepulciano ligt 70 kilometer ten oosten van Siena in Toscane. Vanwege de nabijheid van de Apennijnen heeft de regio een meer continentaal en koeler klimaat dan Montalcino, en er is vaak meer mist en regen dan in de laatste. Deze regio produceert wereldwijd enkele van de hoogste kwaliteit en meest betaalbare Sangiovese-wijnen.

Lazio

De wijnen van Rome worden geproduceerd in Lazio, de Latifundia, of rijke landeigenaren die eigendom verwierven als gevolg van de strijd.  Bekend is de Castelli Romani, gelegen in de regio Lazio ten zuidoosten van Rome. Nergens anders in Italië is zoveel land gewijd aan de historisch belangrijke en aromatische Malvasia Bianca di Candia-druif als in deze regio. Aromatische, ongecompliceerde en goedkope wijnen worden geproduceerd door deze druif, die wordt geprezen om zijn hoge opbrengsten, waar veel vraag naar is door de lokale bevolking.

Bellone is een ander inheems type Lazio dat in de lokale gemeenschap bekend staat als Pagadebito (betaal je schulden). Verschillende druivenrassen in Italië hebben deze aanduiding gekregen omdat ze worden geprezen voor het produceren van grote opbrengsten waarmee telers hun schulden snel kunnen afbetalen. Cori DOC is een locatie in opkomst in het maken van hoogwaardige Bellone.

Cesanese is onderverdeeld in twee biotypes die nauw met elkaar verbonden zijn: Cesanese Comune en Cesanese d’Affile. De laatste heeft de voorkeur omdat hij kleinere bessen en meer aromatische terpenen heeft dan de eerste.

Het is een populaire lichte, bruisende wijn die in kleine hoeveelheden in Lazio wordt geproduceerd.

Umbrië

Het enige niet aan zee grenzende gebied van Italië, Umbrië, is lange tijd verbonden geweest met de Romeinen, zoals blijkt uit de oude geschiedenis van het gebied. Het terrein van de regio bestaat voornamelijk uit heuvels (65 procent), bergen (30 procent) en vlaktes (7 procent). Orvieto is een wijngebied dat grenst aan Lazio en produceert een gerenommeerde wijnmelange van Grechetto di Orvieto en Grecchetto Todi-druiven. Grechetto di Orvieto is een witte wijndruif die mogelijk verwant is aan de familie Trebbiano. Orvieto ligt in de provincie Rome (ook bekend als Pignoletto in Emilia Romagna en ook bekend als Grechetto Gentile). Het produceert een hoogzure, eenvoudige witte wijn met witte bloemen, kamille en citroen-limoentonen.

Trebbiano is een soort witte wijndruif die op grote schaal in Umbrië wordt verbouwd en staat bekend onder verschillende regionale namen.

Sagrantino is afgeleid van Sagrestia en Sagra. Terwijl sommige Sangiovese- en Barbera-druiven in Umbrië worden verbouwd, is Sagrantino de meest bekende rode wijndruif in de regio en produceert de meest tanninerijke wijn van het land. De wijn, geproduceerd in de regio Montefalco, bevat bramen, viooltjes, aromatische kruiden, dennen en stevige tannines. Sagrantino-druiven worden ook gebruikt om een ​​zoete wijn te maken die bekend staat als Passito, gedroogd aan de lucht. Zoals de naam al doet vermoeden, werd Sagrantino gemaakt en gegeten bij heilige kerkelijke gelegenheden en/of diners.

Marche

De wijnen die op deze locatie aan de Adriatische kust werden geproduceerd, stonden hoog aangeschreven bij de oude Romeinen. De versterkte Castelli om de noordelijke grens van het rijk te bewaken, gelegen in het noordoosten. Na de val van Rome ging de landbouw in de regio fors achteruit. Vanwege de geboorteplaats van Federico II in Jesi, werd de Castelli van Jesi opgericht. De Marche heeft een topografie van 30 procent bergachtig, 60 procent heuvelachtig en 10 procent kust, waarbij de bergen goed zijn voor 30 procent.

Verdicchio wordt zo genoemd vanwege de kleur van de bladeren. Het is de belangrijkste druif voor witte wijn in het gebied van Marche en wordt ook het vaakst aangeplant. Verdicchio wordt algemeen beschouwd als een van Italië’s meest uitstekende witte wijnvariëteiten, vanwege het vermogen om gracieus te rijpen en terroir (locatie) over te brengen. Met 10-15 jaar op fles of meer, kan Verdicchio Riservas een ongelooflijke complexiteit ontwikkelen en met de tijd verbeteren, net als premier cru chardonnay uit Bourgondië. Ze reageren ook goed op nieuwe eikenveroudering. Het is ook bekend als Trebbiano di Soave in sommige delen van Italië, Trebbiano di Lugana in andere, Trebbiano Verde in Lazio en Verzello in andere delen van Italië.

Verdicchio heeft een breed scala aan smaken die moeilijk te omschrijven zijn.

Naast kruiden als venkel, anijs, amandelhoning, vuursteen en zeespray kunnen in arrangementen worden gebruikt. Enkele van de factoren die het scala aan uitdrukkingen beïnvloeden, zijn het bodemtype, de hoogte van de wijngaard, blootstelling, opbrengsten, oogstperiode, maceraties, reductie, veroudering van de droesem en de invloed van de eik.

Abruzzen

Abruzzen wordt algemeen beschouwd als de groenste regio van Italië, zo niet van heel Europa. Het bergachtige terrein is goed voor 65 procent van de geografie van Abruzzo, met heuvelachtig terrein voor 34 procent en vlak land voor 1 procent. Een groot deel van Abruzzo wordt beschermd door een nationaal park. Hoewel het gebied een productieve producent is van 8 procent van de Italiaanse druiven, produceert het slechts 2 procent van de wijn van het land, dankzij een grote hoeveelheid bulkwijnproductie die naar andere delen van de wereld wordt gestuurd. Chieti is de thuisbasis van veel van de grootste coöperatieve wijnmakerijen in Italië.

Montepulciano is een belangrijke druivensoort die in de Abruzzo wordt verbouwd en wordt in elke DOP-regio verbouwd, behalve in Trebbiano d’Abruzzo. Met een hoog anthocyaangehalte (donkere kleur) levert deze druif volle wijnen op met kenmerken van zwart fruit, donkere kers, pruimendrop en tabak.

Trebbiano d’Abruzzo onderscheidt zich van de andere Trebbiano-druivensoorten en wordt algemeen beschouwd als de hoogste kwaliteit van de Trebbiano-druivensoorten. Trebbiano d’Abruzzo is vergelijkbaar 

in kwaliteit tot top witte Bourgogne uit Frankrijk. Verschillende van de bekendste producenten, zoals Edoardo Valentini, Emido Pepe en Tiberio, verkopen hun wijnen tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van de beste witte Bourgogne. Tramino d’Abruzzo wordt beschouwd als een van Italië’s meest leeftijdswaardige witte wijnen. Het heeft witte bloemen, boomgaardfruit, romige textuur en mineraliteit om de romige textuur en minerale smaak aan te vullen.

Basilicata

In Basilicata is er maar één DOCG, een belangrijke: Aglianico del Vulture Superiore, dat is rode wijn. Aglianico del Vulture is ook een beschermde oorsprongsbenaming. Wijnmaker Vulture produceert Aglianico die barst van de stevige fruitgeuren en smaken. Vulture Mountain is zo genoemd omdat de vorm van de zeven toppen lijkt op de vleugels van een gier. Vulture Mountain is een populaire wandelbestemming in het gebied.

Tufa, unieke kalksteenrotsen die alleen in dit wijngebied te vinden zijn, zijn uitgehouwen in ‘Scesso’ of familiewijnkelders, die al generaties lang als familiewijnkelders worden gebruikt. Paternoster was een van de traditionele producenten in het gebied dat momenteel door Tommasi wordt beheerd, en het was een van de meest succesvolle.

Matera is een beschermd gebied dat de historische stad Matera omringt, die onlangs is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad.

Campanië

Campanië is een historisch belangrijke locatie in de wijnwereld, aangezien de provincie en het eiland Ischia door de geschiedenis heen dienden als vitale commerciële centra voor de Feniciërs, Grieken en Romeinen. In zijn boek Natural History noemt Plinius de Oudere de wijn van Falernum, die volgens hem afkomstig is uit Campanië. De topografie van Campania verandert voortdurend. Campanië wordt meestal geassocieerd met de prachtige kust van Amalfi en de badplaatsen in en rond Napels. In plaats van een warme temperatuur zoals de kust, heeft het gebied ten noordoosten van Napels, in de richting van Avellino en Irpinia, een aanzienlijk koeler klimaat vergelijkbaar met Piemonte. Het is niet zo zeldzaam dat er sneeuw valt in de hoger gelegen bergen van Camapania.

De Aglianico-druif is de meest bekende rode druivensoort in Campania, Italië. De naam kan zijn afgeleid van de Spaanse woorden “Aglia” en “llano”, wat “druiven van de vlakte” betekent. Aglianico’s afkomst is onbekend; hij kan echter familie zijn van onder meer Dureza, Teroldego en Mondeuse. Het kan in verband worden gebracht met Syrah door de genetische band van een oom. Aglianico is een laat rijpende druif die kleine, dikke bessen produceert die vrij tanninerijk zijn.

De vulkanische bodems en verschillende bodems en hoogtes zorgen voor unieke en expressieve wijnen die algemeen worden beschouwd als enkele van de beste wijnen in Italië en de wereld en die wereldwijd worden geëxporteerd. Twee belangrijke Aglianico-producerende locaties bevinden zich in Benevento, dat ongeveer 2,5 uur rijden ten noordoosten van Napels in de richting van de Apennijnen ligt en de thuisbasis is van de Aglianico-druif. Ten noordwesten van Benevento ligt de stad Taburno, terwijl het dorp Taurasi ten zuidoosten van Benevento ligt. De wijnbouwgebieden rond Taburno en Taurasi liggen in de buurt van uitgedoofde vulkanen en staan ​​bekend om het produceren van Aglianico-druiven in grote hoeveelheden. De in Tausasi geteelde Aglianico heeft een bloemiger en “fijner” aroma dan de elders geteelde Aglianico. Een robuustere zuurgraad wordt gevonden in Aglianico uit Taburno, die vaak meer “amaro” of bitter is.

Apulië

Puglia is een regio op het Italiaanse schiereiland die bekend staat als de ‘hak van de laars’. Het is een welvarend en vruchtbaar gebied, en het is de zonnigste en warmste regio van Italië, de tweede alleen voor Sicilië in termen van temperatuur. Puglia heeft het op een na grootste wijngaardareaal in Italië en is de meest productieve wijnproducent. Met zijn 800 kilometer kustlijn en uitgestrekte vlaktes staat Puglia bekend als de “graanschuur” van Italië en Europa.

Samen met andere Zuid-Italiaanse regio’s is het gebied door de jaren heen het doelwit geweest van talloze indringers, kolonisten en kolonisten, en de site is geen uitzondering. Veel gebieden in de buurt van Lecce werden tussen 1500 en 1700 gekoloniseerd door de Spaanse Aragonezen. Tussen 1240 en 1250 bouwde Federico II het Castel del Monte, dat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Malvasia Nera di Lecce is een druivensoort die wordt geteeld in het genetisch identieke gebied aan Tempranillo.

Uva di Troia is een inheemse, lokale druivensoort die wordt geteeld in de regio Alta Murgia in Puglia, in het noorden van het land. Deze druif heeft een hoge concentratie aan terpenen en norisoprenoïden, die exotische, kruidige, koriander- en tabakstonen aan de wijn geven. Typische geuren van de Uva di Troia-wijnen zijn rode kers en zwarte peper, en de wijn heeft een medium body, gemiddelde zuurgraad en een goede kleur.

Primitivo is de meest geëxporteerde wijn uit Puglia, geproduceerd in kleine hoeveelheden. Primitivo is ten onrechte erkend als identiek aan de Amerikaanse Zinfandel-druif, terwijl wordt aangenomen dat de voorouder zijn oorsprong heeft in Kroatië en mogelijk in Montenegro (Kratosija-druif). Primitivo rijpt ongelijkmatig, ontwikkelt een diepe kleur, bevat een hoge concentratie aan suiker en alcohol, en ruikt naar rood en zwart fruit, tabak en bosbodem.

Negro Amaro is een druif waarvan de naam letterlijk vertaald wordt als ‘zwart bitter’. Volgens onderzoek komt de oude naam voort uit de Latijnse en Griekse voorouders ‘nigra mavro’, wat zich letterlijk vertaalt als ‘zwart’. Op basis van moleculaire studies wordt aangenomen dat de druif niet verwant is aan de meeste Griekse soorten. De geuren van gedroogde bloemen, tabak en donker fruit, evenals een chemische noot, zijn te vinden in Negroamaro-wijn.

Sicilië

Sicilië heeft de meeste wijngaarden per vierkante kilometer land van heel Italië. Desondanks is slechts 2% van de geproduceerde wijn van DOC-kwaliteit en wordt slechts 5% van het totale volume geproduceerde wijn gebotteld. Een groot deel van de geproduceerde wijn wordt in bulk verkocht of gebruikt om tafeldruiven of distillaat van te maken. Het vroegste archeologische bewijs van wijnmaken dateert van ongeveer 12.000 jaar geleden op Sicilië. Sicilië had in 750 voor Christus drie Fenicische kolonies en twaalf Griekse kolonies. Toen kwamen de Romeinen en veroverden het land. Vandalen, Goten, Byzantijnen, Saracenen, Noormannen, Angwin’s, Duitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers behoorden tot degenen die in de volgende eeuwen Sicilië binnenvielen.

Lipari, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea zijn de eilanden die deel uitmaken van de Eolische archipel. Deze eilanden staan ​​bekend om het produceren van zoete Malvasia en unieke witte wijnen met een zoute component in hun smaak. Het eiland Pantelleria, dichter bij Tunesië dan Sicilië, staat bekend om zijn voortreffelijke, aan de lucht gedroogde passito-wijnen die wereldwijd worden geëxporteerd.

Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het grootste deel van de wijnproductie van Sicilië gedomineerd door coöperatieve wijnbereidingsfaciliteiten en grootschalige wijnproducenten in bulk. In de jaren tachtig begonnen particuliere investeringen en de wedergeboorte van de kwaliteitswijnbereiding, met name voor inheemse druivensoorten, voet aan de grond te krijgen in de regio.

De wijnstokken van Sicilië bestaan ​​voornamelijk uit inheemse druivensoorten, goed voor 68 procent van de wijngaarden van het land.

Catarratto is de vierde meest aangeplante witte cultivar in Italië, maar de populariteit neemt af. Op een bepaald moment in de jaren tachtig omvatte Catarratto 75 procent van de totale oogst op Sicilië; vandaag is het goed voor ongeveer 30 procent.

Grillo is een kruising tussen Catarratto en Zibibbo; het mist echter de aromatische eigenschappen van Zibibbo vanwege zijn afkomst. De aanplant van Grillo is in de afgelopen tien tot twintig jaar meer dan verdrievoudigd, omdat het de basis vormt van de Marsala-wijnindustrie. Grillo is een uitstekende keuze voor het klimaat op Sicilië, omdat het bestand is tegen de droge, hete hitte, wind en zoute lucht die de regio kenmerkt.

De Siciliaanse wijn Nero d’Avola is een van de bekendste exportproducten van het eiland geworden. De druif is rijk aan anthocyanines, heeft een hoge malvinconcentratie (waardoor hij een dieppaarse kleur krijgt), heeft milde fenolen en bevat zoete tannines, die allemaal bijdragen aan de smaak. De Nero d’Avola-druif is bestand tegen een heet, droog klimaat en bodems die rijk zijn aan natrium. De wijn heeft een hoge concentratie aan suiker, zuur en alcohol en een lage pH. Nero d’Avola wordt in sommige kringen ook wel Calabrese genoemd. In de geuren van de wijn zijn er tonen van laurier, en mediterrane struiken zijn te vinden.

De Etna, in het oosten van Sicilië, stijgt tot 3300 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door zwarte vulkanische bodems die een bloeiend wijngebied ondersteunen. De hoogte van de berg genereert een breed scala aan microklimaten die radicaal van elkaar verschillen. Toen het DOC van de Etna in 1968 werd opgericht, waren er slechts drie wijnproducenten. Benanti was een apotheker die geen land bezat, maar hij gebruikte zijn expertise in chemie om de kunst van de hedendaagse wijnproductie te bevorderen. In het begin van de jaren 2000 vond de eerste golf van moderne pionierswijnmakers in de regio hun weg naar het gebied. Het produceren van legendes zoals Frank Cornelissen van Passopisciara en Mark de Grazie van Terre Nere waren instrumenteel in het vestigen van de trend. Volgens het Wine Institute zijn er meer dan 130 wijnproducenten in de regio die meer dan vier miljoen flessen wijn per jaar maken. 70% van de wijnen is rood en de meeste producenten hebben minder dan tien hectare grond. De gemiddelde jaartemperatuur van de Etna is de koelste van heel Sicilië. De oostelijke flank van de Etna, in de buurt van Milo, is de thuisbasis van een van de meest regenachtige regio’s van heel Italië, waar de Carricante-druiven in overvloed worden verbouwd.

De Nerello Mascalese-druif is de belangrijkste rode druif die op de Etna wordt geplant en de kenmerken ervan variëren sterk, afhankelijk van de hoogte, het soort grond en de trainingstechniek van de wijnstokken waaronder hij wordt verbouwd. Het is vaak licht van kleur en body, vergelijkbaar met Pinot Noir, en heeft een uitgesproken rokerige, kruidige smaak.

Sicilië is een gebied in Italië met een authentieke dessertcultuur en komt alleen voor op Sicilië. Een groot deel van deze invloed kan worden toegeschreven aan Arabische invallen vanuit Noord-Afrika en de impact van de Byzantijnen. Wereldberoemde Italiaanse desserts zoals cassata, cannoli en gelato zijn wereldwijd bekend. Het is geen verrassing dat Sicilië wereldwijd bekend staat om zijn ongeëvenaarde zoete wijnen. Vooral Marsala en andere zoete wijnen zijn populair in de regio.

Het is zeker mogelijk om de oorsprong van Marsala-wijn te traceren tot de westelijke regio van Sicilië, in de buurt van Trapani, en dus tot de Spaanse invloed op het eiland. John Woodhouse arriveerde in 1773 in Marsala en bracht een klimaat en manier van sherryproductie met zich mee die vergelijkbaar waren met die van Jerez. Zijn doel was om een ​​Madeira te ontwikkelen dat toegankelijker en goedkoper was dan Jerez.

Na de uitbreiding van de productie door V. Florio in 1883, verscheept West-Sicilië zijn wijnen in 1898 door Europa en leverde wijnen aan wijnregio’s die waren geteisterd door phylloxera. Marsala werd in 1921 door 50 verschillende bedrijven geproduceerd. In 1970 waren er 100 bedrijven in het land. Marsala wordt momenteel geproduceerd door slechts 15 belangrijke bedrijven, die het overgrote deel van de markt voor hun rekening nemen.

Marsala heeft een minimum alcoholvolume (ABV) van 17,5 procent voor Fine en 18 procent voor anderen.

Secco wordt gedefinieerd als minder dan 40 gram restsuiker per liter vloeistof, Semi-Secco wordt gedefinieerd als 41-100 gram restsuiker per liter vloeistof en Dolce wordt gedefinieerd als met meer dan 110 gram restsuiker per liter vloeistof. liter vloeistof. Marsala Oro en Ambra zijn gemaakt van een blend van druiven waaronder Insolia, Catarratto, Grillo en Damaschino. Marsala Rubino is gemaakt met minimaal 70% Nerello Mascalese, met een kleine hoeveelheid Nerello d’Avola en Perricone toegevoegd voor de smaak. De Fine varianten hebben een houdbaarheid van een jaar. Over twee jaar rijpt de Superiore Marsala. Marsala Superiore Riserva wordt minimaal vier jaar gerijpt en Marsala Vergine minimaal vijf jaar. Een klein deel van Marsala Vergine Stravecchio en Riserva heeft tien jaar of langer gerijpt voordat het beschikbaar werd gesteld. Sommige wijnexperts zeggen dat de Vergine- en Marsala Solera-stijlen van Marsala de enige authentieke kwaliteitswijnen zijn die echt de prachtige traditie van de regio weerspiegelen.

De Marco de Bartoli Vecchio Samperi is een wijn om naar uit te kijken, volledig gemaakt van Grillo-druiven en twintig jaar gerijpt met een relatief laag restsuikergehalte, 12,5 gram per liter.

Passito di Pantelleria is een andere zoete wijn van opmerkelijke kwaliteit die afkomstig is van het eiland Pantelleria. Dit kleine eiland ervaart hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en harde wind. Het waait zo hard dat het >320 dagen per jaar heeft met windstoten van meer dan 20 kilometer per uur. Om dit te doen, worden de wijnstokken stevig op de grond geplant als miniatuurbomen, bekend als Alberello Pantesco, die worden geflankeerd door kleine putjes. Deze bush-wijnstokken zijn vergelijkbaar met die op het Griekse eiland Santorini en op de Spaanse Canarische Eilanden. Grind en zand vormen de bodem. De druiven voor Passito worden verzameld in drie fasen, die elk bijdragen aan het eindproduct. Uva Passa Malaga is de eerste etappe van de reis. Deze druiven met een hoog zuurgehalte, bekend als serre, worden in de zon of in stenditoio (hoepelhutten met ramen) gedroogd om hun hoge zuurgraad te behouden. De tweede oogstfase bestaat uit het plukken van verse druiven die zo ver mogelijk van de stam van de wijnstok zijn geselecteerd, omdat deze het volledige zuurgehalte hebben. De laatste stap is het oogsten van Uva Passolata. Na te zijn gerehydrateerd met water of wijn, worden de druiven toegevoegd aan de gistingstank om het alcoholgehalte te verhogen en de smaak van gedroogd en gebakken fruit aan de afgewerkte wijn te geven. Om te worden gebotteld met minimaal 110 gram/liter restsuiker, moet Passito di Pantelleria zes tot acht maanden rijpen.

De keuken van Sicilië weerspiegelt de diverse culturele invloeden die het hebben beïnvloed. Caponata is hier een goede illustratie van. Met zoete rozijnen, pittige chilipepers, verse groenten en kruiden uit de regio en kappertjes, citroenen en tomaten, creëert dit recept voor aubergines een verrukkelijke agro-dolce-combinatie van aromatische kruiden.

Sardinië

Sardinië is vernoemd naar het Griekse woord “ichnus”, wat “voetafdruk” betekent. Na te zijn beïnvloed door de Moren, de kroon van Aragon in 1324 en het huis van Savoye in 1718, werd Sardegna een onafhankelijke staat. Van 1900 tot 730 voor Christus bewoonde een mysterieuze cultuur het eiland en bouwde meer dan 800 Nuraghe-structuren (met stenen versterkte woningen). Cannonau is genetisch identiek aan de Spaanse druif Grenache en er zijn nog steeds Spaanse invloeden in de druif te vinden.

De kenmerken van Cannonau zijn hitte- en droogtetolerantie, extreem productief, weinig anthocyanines, zachte tannine en zuur en een hoog alcoholgehalte. Het wordt gemakkelijk geoxideerd en krijgt meestal een bruin uiterlijk, vooral naarmate het ouder wordt.

Calabrië

Oenotria was de oorspronkelijke naam van het gebied waar Calabrië nu staat, en het is vernoemd naar de Griekse monarch Oenotro ongeveer 1500 voor Christus. Calabrië was meer dan duizend jaar de meest welvarende regio van Italië. Ironisch genoeg is het tegenwoordig de op één na armste regio van Italië, na de regio Basilicata. Librandi is een pioniersproducent die heeft bijgedragen aan het herstel van de wijnbouw van hoge kwaliteit in het gebied. Calabrië produceert geen wijnen die zijn aangemerkt als DOCG. Greco Bianco (die identiek is aan Malvasia di Lipari) en Galioppo zijn de twee belangrijkste druivenrassen die in Calabrië worden geplant (een kind van Sangiovese en Mantonico). Galioppo deelt een genetisch profiel met Nerello Mascalese, Frappato en Susumaniello, en ze zijn allemaal verwant.