Kosten besparen op magazijn verwarming

Waarom zijn grote ruimtes, zoals een magazijn of werkplaats altijd zo koud? Dit komt deze ruimte groot, hoog en slecht geïsoleerd zijn. Een magazijn verwarming staat daarom vaak constant aan, om het enigszins warmer te krijgen. Maar echt warm wordt het vaak niet. Ook doordat constant deuren open en dichtgaan voor het lossen en laden bijvoorbeeld. Een magazijn, loods of grote garage verwarmen is daarom vaak een dure aangelegenheid. Hoe kan je dan wél besparen op de kosten voor magazijn verwarming? We gaan hier verder op in.

industriele verwarming magazijn

Energie besparen met magazijn verwarming

Energie besparen blijkt geen gemakkelijke opgave, want op een traditionele manier het magazijn verwarmen vereist nogal wat. Je wilt namelijk wel dat je personeel op de werkvloer het comfortabel warm heeft, zodat zij hun werkzaamheden ook goed kunnen uitvoeren. Vaak zien we nog dat een magazijn verwarmt wordt met hete luchtblazers.

Deze blazen warme lucht de ruimte en waarbij het circuleert. Maar iedereen weet dat warme lucht eerst stijgt. Voordat de werknemers de warmte voelen ben je uren, misschien wel dagen verder. Zeker in een magazijn dat hoog en groot is. Dat betekent veel energie, een lange opwarmtijd en veel warmteverlies door vaak geopende roldeuren of openstaande ramen.

Hoe kan je dan toch energie besparen en het warm hebben in een magazijn? De oplossing is een andere verwarmingstechniek toe te passen. In plaats van convectiewarmte kies je voor stralingswarmte. Deze verwarming maakt gebruik van korte golf infrarood straling. Je kan deze warmte vergelijken met de zonnewarmte, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Infrarood verwarming is niet gevoelig voor windvlagen, tocht en warmt niet de lucht op maar direct de objecten en mensen in het stralingsgebied.

Hoe werkt infrarood magazijn verwarming?

We leggen je uit hoe infrarood magazijn verwarming werkt, zodat je ook gelijk begrijpt waarom je met de verwarmingstechniek kosten en energie kan besparen. In tegenstelling tot de standaard verwarmingsmethodes voor magazijnen, verwarmt infrarood verwarming de objecten en mensen in plaats van de lucht. Warme lucht stijgt oneindig op.

Hierdoor duurt het lang voordat de magazijnwerkplek voldoende is verwarmd. Infrarood verwarming werkt op een unieke manier. Magazijn infraroodstralers worden daar geplaatst waar warmte nodig is. Deze zone wordt direct verwarmd door infrarood fotonen. Infraroodstralers werken op dezelfde manier als de zon: zodra je erin gaat staan, krijg je het behaaglijk warm.

Wanneer je terugkeert naar de schaduw, merk je een aanzienlijke temperatuur verandering. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld infraroodverwarming alleen de verpakkings- of sorteerruimte verwarmt en niet de rest van het magazijn. Door op een specifieke manier te verwarmen, bespaart je geld op de stookkosten.

Energie besparen en toch comfortabel warm

Met infrarood magazijn verwarming kan je direct flink besparen op de energierekening. Je verwarmt immers alleen die ruimtes die het echt nodig hebben. Verder gaat er geen warmte verloren door tocht of opstijgende verwarmde lucht. Bovendien hoef je het magazijn niet heel lang te verwarmen om warm te worden. De heerlijke warmte kun je ervaren zodra je de stralers aanzet. Ze zijn namelijk direct warm, ze behoeven geen opwarmtijd.

Bovendien maakt infrarood verwarming het werken aangenamer en comfortabeler. Tevreden personeel werkt ook harder. De warmte wordt snel door het lichaam opgenomen, wat zeer natuurlijk aanvoelt. Bovendien produceren infraroodstralers door de talrijke verwarmingselementen geen verstikkende warme lucht. Geen bedompte warmte, maar gezonde en directe warmte.

De voordelen van infrarood magazijn verwarming

Energiebesparing en lage bedrijfskosten. Direct vol vermogen en geen opwarmtijd. Zuinige lokale verwarming, daar waar het personeel werkt. Eenvoudig te bedienen, ook met thermostaat. Makkelijke installatie en geen onderhoud. Ook verkrijgbaar als mobiele verwarming. Geen luchtcirculatie, waardoor je profiteert van schone luch.

Waar plaats je de infrarood magazijn verwarming?

Met stralingswarmte is het belangrijk dat je de juiste positie bepaalt om zo de meeste warmte te ontvangen. Een infrarood magazijn verwarming houdt zo het personeel en de goederen warm. De positie van de infraroodstraler is daarom van cruciaal belang. Het is ideaal om de infraroodstraler op hoofdhoogte in een hoek van 45 graden te plaatsen.

Op deze manier treffen de infrarode stralen de lichaamszijde. En dat geeft natuurlijk een heerlijk gevoel. De korte golf infrarood stralers moeten op een minimale hoogte van 3 meter worden geïnstalleerd. Hierdoor heeft de verwarming een breed temperatuurbereik. Het is ook het veilige bereik voor korte golf infraroodstraling. Uiteraard kunnen de verwarmingen nog hoger worden opgehangen, tot wel 10 meter.

Hiervoor heb je wel een hoger vermogen nodig, maar die zijn er ook. Zorg dat je weet hoeveel stroom je nodig hebt voor de hoogte en ruimte waarin je gaat werken. Het vermogen wordt dan bepaald door drie factoren: de hoogte van het pand, de isolatiewaarde en het aantal m2 dat verwarmd moet worden. Dit kan je door een expert laten berekenen, zodat je zeker weet dat je het juiste vermogen magazijn verwarming koopt. Hoe besparen op de kosten voor magazijn verwarming?

In het kort bespaar je op de kosten voor magazijn verwarming als je kiest om de ruimte te verwarmen met infrarood korte golf straling. Verwarm alleen de ruimte die nodig is. Pas een mobiele verwarming toe voor personeelsleden zonder vaste werkplek. Daarnaast profiteer je gelijk van de warmte, omdat de straler geen opwarmtijd nodig heeft. Bovendien is de installatie eenvoudig én infrarood magazijn verwarming heeft géén onderhoud nodig. Als laatste voegen we nog toe dat infrarood verwarming magazijn heel efficiënt de energie omzet in aangename en gezonde warmte.

Bron: Industriele verwarming