Meningsverschil Apple en ACM, een nieuwe boete van €5 miljoen

De nieuwe plannen van Apple voor dating-apps in Nederland zijn er niet in geslaagd de Nederlandse mededingingsautoriteit tevreden te stellen, die het bedrijf vandaag nog een boete van 5 miljoen euro heeft opgelegd (ongeveer 5,6 miljoen dollar). Het is de vierde wekelijkse boete van het bedrijf, waarmee het totaal op € 20 miljoen (ongeveer $ 22,6 miljoen) komt. Zolang de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van mening is dat Apple zich niet aan haar besluit houdt, lopen de boetes wekelijks door.

Apple moet dating-app-ontwikkelaars – en alleen dating-app-ontwikkelaars – toestaan ​​om alternatieven te gebruiken voor het in-app-betalingsmechanisme van Apple in het land, volgens het bevel van de ACM, dat eind december openbaar werd gemaakt. Medio januari gaf Apple aan voornemens te zijn gehoor te geven aan het besluit en begin deze maand legde het zijn plannen uitgebreid uit.

apple store

De ACM daarentegen is niet blij met de ideeën van Apple en stelt dat “de bijgewerkte voorwaarden die Apple heeft opgelegd aan aanbieders van datingapps overdreven zijn en een onnodig obstakel vormen.”

Het heeft vooral een hekel aan het verzoek van Apple aan ontwikkelaars om een ​​aparte software-binary voor de Nederlandse markt in te dienen, die volgens haar de ontwikkelaarskosten zou verhogen en klanten zou dwingen een nieuwe, aparte app te downloaden om toegang te krijgen tot andere betalingssystemen. De toezichthouder spreekt ook zijn ongenoegen uit over “vele andere delen” van Apple’s aanbevelingen en stelt dat het bedrijf wijzigingen moet doorvoeren om toekomstige boetes te voorkomen.

Ondanks haar inspanningen om aan het bevel te voldoen, heeft Apple besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de ACM. Het aanbieden van alternatieven voor de in-app-betaalmethode van Apple “zou de gebruikerservaring schaden en grote zorgen met zich meebrengen voor de privacy en gegevensbeveiliging van gebruikers”, aldus de iPhone-maker.

De inkomsten van Apple uit in-app-aankopen van dating-apps in Nederland zullen waarschijnlijk een klein percentage van de totale omzet bedragen. Het geschil is echter opmerkelijk omdat het een precedent zou kunnen scheppen in het midden van een internationaal verzet tegen het App Store-beleid van Apple.

Volgens het geplande beleid van Apple zullen ontwikkelaars van datingapps die alternatieve betalingssystemen gebruiken een commissie van 27 procent in rekening worden gebracht, een kleine verlaging van de commissie van 30 procent die in rekening wordt gebracht wanneer ontwikkelaars het eigen in-app betalingssysteem van Apple gebruiken. Alternatieve betalingsoplossingen hebben ontwikkelaars nodig om een ​​nieuwe binaire software te maken die is vrijgegeven via de Nederlandse App Store. Volgens Reuters heeft Match Group (eigenaren van Tinder en andere datingsites) een klacht ingediend bij de ACM.

Interessant is dat het doel van Apple om een ​​commissie van 27 procent te innen op in-app-betalingen via alternatieve betalingssystemen niet wordt genoemd in de kennisgeving van de ACM die vandaag is ingediend.

Apple miste eerder de deadline van de ACM voor het aanpassen van haar beleid, wat resulteerde in een wekelijkse boete van € 5 miljoen (ongeveer $ 5,7 miljoen) totdat het voldeed. Apple heeft barrières opgeworpen voor ontwikkelaars die betalingssystemen van derden willen gebruiken, zoals de eis dat ze moeten kiezen tussen betalingssystemen buiten de app of andere betalingssystemen binnen de app, aldus de Nederlandse toezichthouder.

De App Store-standaarden van Apple worden steeds meer onder de loep genomen door zowel ontwikkelaars als regelgevers over de hele wereld. Als reactie op een rechtszaak van Epic Games in de Verenigde Staten vorig jaar, beval een rechter het bedrijf om ontwikkelaars toe te staan ​​om te linken naar externe betalingsverwerkers. Het vonnis werd later echter in de wacht gezet, in afwachting van hoger beroep. Daarnaast heeft Zuid-Korea wetgeving vastgesteld die platformeigenaren zoals Apple en Google verbiedt ontwikkelaars te verbieden alternatieve betalingssystemen te gebruiken.