Oplichting met QR-codes neemt toe

Oplichting met QR-codes neemt toe en overweeg uw opties zorgvuldig voordat u gaat scannen
Kwaadaardige QR-codes worden steeds vaker door cybercriminelen gebruikt om consumenten op te lichten.

Tegenwoordig zijn QR-codes bijna overal te vinden. Vastgoedvermeldingen, tv-commercials en posts op sociale media die geweldige deals lijken te zijn voor must-have-items, zijn allemaal voorzien van de vierkante streepjescodes.

Als gevolg van de uitbraak zijn QR-codes in populariteit toegenomen. In plaats van fysieke menu’s aan alle klanten uit te delen, zijn restaurants overgestapt op online menu’s die toegankelijk zijn op uw telefoon. Ontdek wat dit huis uniek maakt door het kleine vierkant te scannen.

QR Code

Zodra cybercriminelen zich dit realiseerden, grepen ze in en profiteerden ze van de onmiskenbare voordelen van de technologie. Oplichters creëren hun eigen kwaadaardige QR-codes om nietsvermoedende consumenten te verleiden tot het overhandigen van hun financiële of persoonlijke gegevens.

Daarom zijn cybercriminelen altijd op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden om uit te buiten, zegt Angel Grant, VP beveiliging bij F5, een app-beveiligingsbedrijf. Hetzelfde geldt voor QR-codes, die mensen wel kennen, maar misschien niet begrijpen hoe ze werken, zegt ze. “Mensen manipuleren is makkelijker als ze niet begrijpen wat je doet.”

QR-codes, die staan ​​voor ‘quick response’, werden in de jaren negentig in Japan ontwikkeld en hebben zich sindsdien over de hele wereld verspreid. Sinds hun introductie in de auto-industrie hebben ze overal een thuis gevonden. U kunt nu uw eigen websites en mobiele applicaties maken.

Cybercriminelen gebruiken ze nu in een phishing-e-mailzwendel in hun voordeel. Er wordt geen malware naar uw telefoon gedownload door de valse QR-codes te scannen. Het probleem is dat het u naar websites leidt die zijn ontworpen om uw persoonlijke gegevens te stelen, zoals uw bankrekening of creditcard.

Het is onmogelijk om te weten hoe vaak QR-codes kwaadwillig worden gebruikt, net als bij elk ander phishing-schema. De BBB heeft het afgelopen jaar talloze meldingen ontvangen van oplichting met QR-codes, maar experts zeggen dat ze nog steeds een klein percentage uitmaken van alle phishing-pogingen.

In e-mails die beweren van de bank te zijn, weten veel mensen dat ze op hun hoede moeten zijn voor phishing-links en verdachte bijlagen. De meeste mensen denken niet twee keer na voordat ze een QR-code scannen met hun smartphonecamera.

Het exacte aantal slachtoffers is bij de politie niet bekend. Het is het beleid van de afdeling om contact op te nemen met iedereen die denkt dat hun creditcardgegevens zijn gestolen door de nepwebsite.

Phishing-e-mails bevatten nog steeds valse codes, maar ze komen minder vaak voor dan andere, meer beproefde methoden, zoals bijlagen met virussen of links naar oplichtingswebsites. In een poging om Duitstalige klanten voor mobiel bankieren te lokken, ontdekte Cofense onlangs een phishing-zwendel met een QR-code.

Phishingmails zijn veel gemakkelijker te versturen dan stickers op parkeermeters en bushaltes, ook al is het slagingspercentage lager. Mensen moeten uitkijken voor QR-codes, omdat dit gewoon een andere methode is voor cybercriminelen om te krijgen wat ze willen.

Een paar tips van de pro’s:
Wees bewust voordat u scant. Wees uiterst voorzichtig bij het ontcijferen van codes die op openbare plaatsen worden weergegeven. Een nadere blik is op zijn plaats. Wat bedoel je precies met “sticker”? Vraag om een ​​papieren exemplaar van het document of typ handmatig de URL in als de code niet lijkt te passen op de achtergrond. Kijk naar de website waar je naartoe werd geleid na het scannen van een QR-code.

Is het hoe je had verwacht dat het eruit zou zien? Zorg ervoor dat u geen informatie overhandigt waarvan u denkt dat deze niet nodig is.