Orange County, Los Angeles

Het Zuid-Californische graafschap Orange maakt deel uit van het grotere grootstedelijk gebied van Los Angeles. Het op twee na grootste graafschap van Californië heeft 3.010.232 inwoners, waarmee het de op zes na grootste van de Verenigde Staten is en meer bevolkt dan 21 staten. In termen van bevolkingsdichtheid is het de tweede alleen voor San Francisco County in de staat. Anaheim, Santa Ana en Irvine zijn de drie dichtstbevolkte steden van het graafschap, elk met meer dan 300.000 inwoners. De provinciehoofdstad bevindt zich in Santa Ana. San Clemente en Seal Beach zijn twee van de zes steden aan de Pacifische kust van de provincie, Huntington Beach en Newport Beach.

De Los Angeles-Long Beach-Anaheim Metropolitan Statistical Area omvat Orange County. Er zijn 34 opgenomen steden in de provincie. In tegenstelling tot de historische binnenstad van oudere steden als Santa Ana, Anaheim, Orange en Fullerton, die dateren uit de negentiende eeuw, zijn de “randsteden” langs de I-5 tussen Disneyland en Santa Ana, evenals het traject tussen Zuid Coast Plaza en het Irvine Business Complex, en hun centrum in het Irvine Spectrum, bieden een meer eigentijdse bedrijfsontwikkeling. Hoewel de meeste Orange County eengezinswoningen omvat, zijn Noord- en Centraal Orange County meer verstedelijkt en dichter dan die buiten Irvine, die minder dicht zijn, maar nog steeds aaneengesloten en voornamelijk voorstedelijk in plaats van buitenstedelijk van karakter.

Als een toeristische trekpleister met attracties zoals Disneyland en Knott’s Berry Farm Mission San Juan Capistrano Modjeska House en Segerstrom Center for the Arts en Yost Theatre, evenals beroemde stranden langs de meer dan 65 kilometer lange kustlijn, is Orange County een belangrijke trekpleister voor bezoekers . De University of California, Irvine (UCI) en verschillende kleinere hogescholen en universiteiten vormen het academische landschap van de stad.

Inheemse Amerikanen van de Tongva-, Juaneo- en Luiseo-stammen wonen al eeuwen in het gebied. Een Spaanse expeditie onder leiding van Junipero Serra noemde het gebied Valle de Santa Ana naar de expeditie van Gaspar de Portolà in 1769 (Vallei van Sint-Anna). [10] Missie San Juan Capistrano werd op 1 november 1776 gesticht als de eerste permanente Europese nederzetting in het gebied van de San Gabriel-vallei. José Manuel Nieto en José Antonio Yorba waren onder degenen die Portolá vergezelden. Rancho Santiago de Santa Ana en Rancho Los Nietos werden aan deze mannen gegeven als landtoelagen. In 1834 kreeg de Nieto-dynastie land toegewezen. Het stond bekend als Rancho Los Alamitos, Rancho Las Bolas en Rancho Los Coyotes. Santa Ana Canyon Ranch (Rancho Caón de Santa Ana) en Ranch Lomas de Santiago (Rancho Lomas de Santiago) werden ook toegekend aan Yorba-erfgenamen Bernardo Yorba en Teodosio Yorba. Orange County heeft verschillende rancho’s die dateren uit de Mexicaanse bezetting van de regio.

Orange County, Los Angeles

De opkomst van de wijnbouw als gevolg van de Spaanse koloniale overheersing

In de tweede helft van 1769 arriveerden Saint Junipero Serra y Ferrer en de eerste leden van de Portolá-expeditie in wat nu bekend staat als San Diego. Toen Serra missionaris was in Mexico en Spanje, klaagde hij over de bewerkelijkheid van het wijnimportproces, wat gebruikelijk was voor de vroege immigranten.

Volgens de definitieve A History of Wine in America, geschreven door Thomas Pinney in 1989:

“In 1779, tien jaar nadat de Franciscanen voor het eerst in Californië aankwamen, maakte San Juan Capistrano de eerste directe vermelding van druivenaanplant op een missie in Californië. 1781 was misschien een mogelijk jaar voor de eerste oogst, maar er zijn aanwijzingen voor 1782 als een meer Een belangrijk essay geschreven door Roy Brady stelt deze chronologie vast voor de eerste wijn die in Californië werd geproduceerd en identificeert het bevoorradingsschip, San Antonio, onder het bevel van Don José Camacho als het schip waar deze wijnstokken naar de staat werden gebracht in Mei 1778. Een langverwachte publieke eer wacht de meest over het hoofd geziene weldoener van de staat, als dat zo is. Van zijn bescheiden oorsprong in San Juan Capistrano, breidde het systeem van missies zich in de loop van de tijd uit, met wisselend succes.’
In de daaropvolgende decennia zagen Los Angeles en Orange County het belang van de wijnbouw toenemen. Tegen de jaren 1850 bloeiden er meer dan 100 wijngaarden in de regio. Vijftig Duits-Amerikanen (van wie de voorouders teruggaan tot Franken) stichtten in 1857 Anaheim op zoek naar een geschikt druiventeeltgebied. De Anaheim Vineyard Company werd opgericht nadat deze groep $ 2 per acre had betaald voor een perceel van 1.165 acres (4,71 km2) van Juan Pacifico Ontiveros’ Rancho San Juan Cajon de Santa Ana. Charles Kohler en John Frohling werkten samen met landmeter George Hansen om in 1875 400.000 wijnstokken te planten op de Santa Ana-rivier, en de wijnproductie van Anaheim bedroeg in 1880 meer dan 1 miljoen gallons per jaar. Phylloxera en de ziekte van Pierce hadden later de wijngaarden teisteren, maar de wijnproductie ging door.

Negentiende en twintigste eeuw

De veeteeltindustrie werd gedecimeerd door een ernstige droogte in de jaren 1860, en grote stukken land werden eigendom van landbaronnen zoals Richard O’Neill, Sr. James Irvine en anderen. 1887 bracht kolonisten naar de Santa Ana Bergen na het ontdekken van het zilver.

Zuid-Californië vóór het uiteenvallen van Orange County in 1889.
De wetgevende macht van Californië heeft een wet aangenomen die het deel van Los Angeles County ten zuiden van Coyote Creek machtigt om een ​​referendum te houden over het al dan niet deel blijven uitmaken van Los Angeles County of zich afscheiden en een nieuwe provincie vormen met de naam “Orange”, zoals voorgeschreven door de wetgever. Op 4 juni 1889 stemden de inwoners van het gebied ten zuiden van Coyote Creek 2509 tegen 500 voor afscheiding in een referendum waarvoor een tweederde meerderheid nodig was. Los Angeles County spande na een dergelijk referendum drie rechtszaken aan bij de rechtbanken, maar deze pogingen waren niet succesvol. Er was een tweede referendum ten zuiden van Coyote Creek op 17 juli 1889, waarin de provinciehoofdstad en elke provincieambtenaar werden gekozen in respectievelijk Anaheim of Santa Ana. Uiteindelijk won Santa Ana zo’n referendum. Orange County werd een juridische entiteit op 1 augustus 1889, nadat er een referendum was gehouden volgens de staatswet. Deze overeenkomst met Los Angeles County om land rond Coyote Creek te verhandelen, was de enige verandering in de geografie van Orange County sinds de oprichting.

Citrus werd naar verluidt gekozen als de naam van het graafschap om nieuwkomers te verleiden met de belofte van een paradijs waar alles kan groeien.

Afgezien van sinaasappelen en avocado’s, was de vroege economie sterk afhankelijk van de oliewinning uit deze gewassen. De Pacific Electric Railway, een trolleylijn die Los Angeles verbindt met Santa Ana en Newport Beach, werd voltooid op 4 juli 1904. Beroemdheden in het vroege Hollywood konden nu gemakkelijk ontsnappen naar Orange County voor het weekend vanwege de link. Ter ere van Henry E. Huntington, president van Pacific Electric en neef van Collis Huntington, hernoemde Pacific City zichzelf tot Huntington Beach. Het voltooien van de State Route en US Route 101 (nu voornamelijk Interstate 5) in de jaren 1920 verbeterde het transport verder.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de landbouw, waarbij de beroemde boysenbessen van Walter Knott betrokken waren, af te nemen. Aan de andere kant steeg het fortuin van de provincie dramatisch tijdens deze periode. Orange County werd een populaire plek om te wonen voor arbeiders in de lucht- en ruimtevaart- en productie-industrie nadat Interstate 5 in 1954 was voltooid. [20] De opening van Disneyland in 1955 gaf de economie van Orange County een verdere impuls.

De bevolking van Orange County was in de jaren tachtig voor het eerst de grens van twee miljoen overschreden, waardoor het de op een na dichtstbevolkte provincie van Californië is.

De strafrechtelijke vervolging van penningmeester Robert Citron in 1994 was het gevolg van een ineenstorting van een investeringsfonds. Minstens $ 1,5 miljard werd weggevaagd door de riskante obligatiebeleggingen van de provincie. Sommige media leggen de schuld bij derivaten voor het verlies. Hoofdstuk 9 faillissement werd op 6 december 1994 door de regering van Orange County uitgeroepen en de provincie kwam in juni van het volgende jaar uit het faillissement. Orange County, Californië, was de wanbetaling de grootste in de geschiedenis van gemeentelijke faillissementsaanvragen in de Verenigde Staten.

Er ontstonden geschillen tussen gevestigde gebieden in het noorden en minder ontwikkelde gebieden in het zuiden over landgebruikskwesties. Deze conflicten vonden plaats over de aanleg van nieuwe tolwegen en de herbestemming van een ontmantelde vliegbasis. Na een stemming in 1994 werd El Toro Marine Corps Air Station aangewezen als een internationale luchthaven die naast John Wayne Airport werd ontwikkeld. De daaropvolgende acties van kiezers en rechtbanken hebben het luchthavenplan echter permanent stopgezet. Nu is het de thuisbasis van het Great Park of Orange County en de Orange County Housing Development Authority.

Orange County, Californië

Vanaf Costa Mesa kun je Huntington Beach en Fountain Valley zien liggen.
De noordelijke en zuidelijke delen van Orange County zijn soms gescheiden. North en South Orange County hebben verschillende politieke, demografische, economische en culturele identiteiten. Deze snelweg dient als een beroemde grens tussen de twee regio’s.

Voor het eerst ontwikkeld en cultureel dichter bij Los Angeles County zijn Anaheim, Fullerton en Santa Ana in North Orange County. Dit gebied heeft een hoger percentage Latijns-Amerikaanse en Aziatische bevolkingsgroepen, is dichter bevolkt, jonger, minder rijk en heeft een hogere werkloosheid. De bevolking is gelijkmatiger verdeeld tussen huurders en huiseigenaren, en er zijn meer democraten dan Republikeinen. Naast de republikeinse Yorba Linda en welvarende gebieden zoals Anaheim Hills en Villa Park, zijn er opmerkelijke uitschieters bij deze algemene trends. North Orange County is grotendeels vlak, met in de verte naar het noorden de Santa Ana Mountains.

De regio South Orange County heeft een meer welvarende en Republikeinse demografie, is minder etnisch divers en is relatief nieuw. Als een belangrijk werkgelegenheidscentrum en de thuisbasis van een omvangrijke Aziatische bevolking (hoewel de meeste van deze inwoners Oost-Aziatisch zijn in plaats van Zuidoost-Aziatisch), tart Irvine, de grootste stad van de regio, enkele van deze generalisaties. Irvine, Newport Beach en de steden in het zuidoosten, waaronder Laguna Beach, Mission Viejo en San Clemente, zijn bijna altijd opgenomen in South Orange County. Ondanks de ligging vooral aan de west van de Costa Mesa Freeway, is Costa Mesa soms opgenomen in South County [29]. [30] De San Joaquin Hills en de Santa Ana Mountains scheiden Irvine van de rest van South Orange County, dat voornamelijk vlak is.

De Orange Coast is een ander gebied van Orange County, dat de zes kuststeden omvat. Om er een paar te noemen, dit zijn (in afnemende volgorde van afstand vanaf het noordwesten): Seal Beach, Dana Point, Huntington Beach, Newport Beach en Laguna Beach.

Bron 1 : MJMDesignz
Bron 2: Wikipedia