Perfecte sneaker: Nike’s Air Force 1 in het wit

Er zijn niet veel schoenentrends die de tand des tijds doorstaan. De echte klassiekers zijn de trends die overgaan in basisproducten voor de lange termijn. Zowel schoenenliefhebbers als niet-liefhebbers dragen ze regelmatig. Nike’s bestverkochte schoenen zijn meestal van wit leer, zoals de vadervriendelijke Air Monarch-lijn, waar coole kinderen en kenners een hekel aan hebben. De geheel witte, laag uitgesneden Nike Air Force 1’s zijn een zeldzaam voorbeeld van een sneaker die door zowel mannen als vrouwen kan worden gedragen.

Een van de meest populaire kleurstellingen van de Air Force 1 Low is wit. Een expert van de New York Times schatte tien jaar geleden dat deze schoen in 2005 12 miljoen paar verkocht, na meer dan twee decennia op de markt te zijn geweest; Powell zei dat het tien jaar later nog steeds de op één na bestverkochte schoen van Nike is. Hoewel gehypte samenwerkingen en verzamelobjecten in beperkte oplage hielpen om de status van de AF1 te verhogen en hem aan een nieuw publiek te introduceren, zijn het de monochrome looks, met name de wit-op-wit, die ik de meeste sneakerwinkels heb opengehouden door de jaren heen.

Perfect Sneaker- Nike's Air Force 1 in White

De creatie van Nike-ontwerper Bruce Kilgore maakte alleen indruk toen het in 1982 debuteerde als de eerste basketbalschoen met Nike Air-demping, wat vergelijkingen trok met wandelschoenen. Een van de weinige veiligheidsvoorzieningen van de schoen was het gebruik van een wit en grijs kleurenschema. Toen de Air Force 1 in 1983 in de winkel kwam, werd hij nog populairder vanwege een laag uitgesneden en helderder, teamgekleurde Forces.

Het oorspronkelijke plan van Nike was om de AF1 weg te doen ten gunste van een nieuwer model of een nieuwere technologie. Om dit tegen te gaan, heeft een groep Baltimore-retailers (Charley Rudo, Downtown Locker Room en Cinderella Shoes) een “kleur van de maand”-initiatief samengesteld, wat resulteerde in een uitgebreide collectie kleuren voor het model. Dankzij die limited editions werden D.C. en New York cultbestemmingen voor sneakertoeristen. Na de stopzetting maakte de AF1 rond 1986 een korte comeback in de winkels aan de oostkust (met een licht gewijzigde vorm, compleet met meer regionale exclusieve producten). Mede-oprichter Teddy Held’s “Jew Man” -winkel in de South Bronx, die sindsdien is gesloten, zou een verscheidenheid aan moeilijk te vinden cosmetica verkopen.

Van 1984 tot 1993 werden de binnensteden van de oostkust geteisterd door de crack-epidemie, wat resulteerde in een overvloed aan contanten. Zelfs als grote merken het niet toegeven, waren de authentieke stijlbeïnvloeders van hun tijd drugsdealers en oplichters. De nieuwe schoenen, flitsende auto’s en opzichtige sieraden van de dealers legden een nieuwe lat voor ambities, een die alleen kon worden vervuld met het soort geld dat het snelle leven leek te bieden. De hoge kosten van schoenen hebben mogelijk een behoorlijk aantal soldaten aangetrokken, die op hun beurt een nieuwe golf van sneakermanie hebben voortgebracht.

Alleen Moses Malone en Mychal Thompson schitterden in de originele advertenties voor de schoen, maar Nike verkocht hem alleen in binnenstedelijke markten vanwege een gebrek aan marketinginspanningen. Volgens een artikel in de Washington Post uit maart 1991: “Het bedrijf… stuurt een speciaal make-upmodel – de Air Force One, die in 1983 werd geïntroduceerd en voor ongeveer $ 80 werd verkocht – naar geselecteerde winkels in de binnenstad… In de woorden van een detailhandelaar in Washington: ‘Deze schoenen zijn strikt in de binnenstad.’ Hoewel Nike het niet draagt, is het populair onder Afro-Amerikanen.'”

Met de daaropvolgende gentrificatie van de stedelijke sneakercultuur, vertegenwoordigt de AF1 een schoen voor alle mensen. Toen het voor het eerst uitkwam, hield een kerngroep fans in de binnenstad het draaiende. Zonder hen zou de Force waarschijnlijk zijn verdwenen.

De geheel witte Low was de volgende die arriveerde. Zo fris als een paar witte Reeboks, ooit een populaire schoen onder de oplichters van New York, accentueerde de wit-op-witte kleurstelling het tijdloze ontwerp van Kilgore. De witte Air Force 1 Low is nog steeds een beetje een raadsel wat betreft de releasedatum. Toen Nike de AF1 in 1986 opnieuw uitbracht, was de tijd tussen de heruitgave en het herontwerp van de schoen in het begin van de jaren 90 om de zijpanelen van mesh te verwijderen zo slecht gedocumenteerd. Als sommigen denken dat de schoen pas eind jaren negentig bestond, is dat begrijpelijk vanwege het gebrek aan informatie. We hebben niets anders dan pronkende polaroids, albumhoezen en advertenties uit het verleden.

De wit-op-wit hoge tonen gedragen door artiesten als Lord Finesse van de Bronx in 1992 (en slechts een paar regionale Foot Lockers hadden de witte hoge tonen als een beperkte release) doen twijfels rijzen over het debuut in 1997 van de geheel witte, volledig lederen laag. Een advertentie uit 1994 voor Baltimore’s nog steeds bestaande Holabird Sports adverteert met geheel witte of geheel zwarte hoogte- of dieptepunten (respectievelijk geprijsd op $ 62,95 en $ 57,95) om de langdurige toewijding van de stad aan de schoen te benadrukken.

Er waren verschillende subtiele variaties. In 1996 werd een gepatenteerde low-top in glanzend wit uitgebracht als onderdeel van een set. Gebroken witte lage schoenen met bruine buitenzolen waren in 1991 verkrijgbaar bij een paar geselecteerde retailers, terwijl halverwege de jaren 90 een verscheidenheid aan witte canvas schoenen met rubberen zolen verkrijgbaar was…

Nike had niet lang nodig om een ​​aanhang te krijgen in de binnenstedelijke wijken van de stad toen ze hun volledig lederen, wit op witte laag uitbrachten. Nike’s Limited Edition-team, waaronder Quickstrike en retro-pioniers zoals Nike-medewerker Drew Greer, weigerde tijdelijk de levering van de wit-op-wit dieptepunten om de vraag en exclusiviteit voor een tijdje op te bouwen. De distributie van de AF1 groeide in de jaren negentig verder dan de kernsteden. Ter voorbereiding op een wereldwijde uitrol van het wit op wit werden in 1994 de Air Force 1 Mid en het “City Attack”-project, dat resulteerde in het nu beroemde Nike NYC-logo, geïntroduceerd.

Dit kwam omdat de AF1 zo eenvoudig en perfect was in zijn neutrale staat dat zelfs kleine aanpassingen, zoals een ander logo of een Iced-buitenzool, genoeg waren om zijn eigen bijnaam en het niveau van opscheppen te verdienen voor iedereen die erin slaagde om de hand te leggen op een.

In de vroege jaren 2000 zou het model het slachtoffer worden van velen die hun schoenen wilden versieren met uitgebreide versieringen. AF1 rip-offs verspreidden zich als een lopend vuurtje vanwege het eenvoudige ontwerp volgens de huidige normen. Nigo bracht in ieder geval iets extra’s op tafel in termen van materiaal (glanzend lakleer) en gekke kleurencombinaties met de Bapestas (die op hun beurt Nike inspireerden om meer schandalig te worden in hun uitvoeringen). Naast de Birdman-schoen van Lugz en de populaire I3 Pressure-schoen van Reebok, die een poging leek te zijn om Allen Iverson te beletten zijn geliefde Forces te dragen, werd ook de wit op wit Low geïmiteerd. De consument die het dichtst bij de Force Low in de schappen van Foot Locker kon komen, was de I3 Pressure toen Nike en de ketting te duur werden. Toen beide partijen ermee instemden om dingen uit te werken, regeerde gezond verstand opperste. Naarmate het fenomeen verzamelen echter in populariteit groeide, werd het op andere plaatsen absurd.

Het bereik van de witte Air Force 1 werd gedemonstreerd in Sons of Anarchy door zijn constante plaatsing aan de voeten van Jax, de hoofdrolspeler van de F.X. motorbende drama. Hoewel het realisme van de show nooit een sterk punt was, waren veel critici het oneens met de associatie van de witte schoenen met motorrijders. Nerdist interviewde Charlie Hunnam in 2013 en hij onthulde dat de AF1’s deel uitmaakten van een replica-outfit waarmee hij had gereden als onderdeel van zijn onderzoek voor de rol.

Witte lage tonen waren een belangrijk onderdeel van Nike’s Air Force 1-jubileumvieringen in 2007 (waaronder een door Nike gefinancierde baan met Rakim, Kanye, Nas en KRS-One en samenwerking tussen Juelz Santana en Just Blaze). Met exotische skins en een prijskaartje van 2.000, bracht de Anaconda Lux een in Italië gemaakt concept naar een nieuw niveau. Opnieuw ontworpen wit op wit, dat, zo werd beweerd, witter was dan ooit tevoren.

De bekendheid van de witte AF1 onder verzamelaars begon af te nemen naarmate er nieuwere modellen voor in de plaats kwamen. Sommigen schrijven het “golfclubeffect” toe aan overmatige toegeeflijkheid van de kant van de drager, terwijl anderen de “overkill aan het jubileum” de schuld geven. De AF1 bleef echter populair. Omdat het al zo lang bestond en zoveel verschillende mode, strategieën en subgenres had beïnvloed, werd de schoen waarmee het allemaal begon, een echte vaderschoen.

In tegenstelling tot wat vaak werd gedacht onder sneakerheads, die geloofden dat Rick en Raf de oude huid van de hiphopcultuur volledig hadden afgeworpen, was wit nog steeds in. nog steeds los en ongerept (meestal met onaangename riemgespen en ware religies). Fetty Wap uit Paterson, New Jersey, en Londense street-level rappers zoals Giggs en Nines droegen ook de look. De veel verguisde witte AF1 mid, gepopulariseerd door Harlem’s A$AP Rocky, bleek een inside joke te zijn tussen Flacko en zijn vrienden toen zijn carrière van de grond kwam. Hij wilde laten zien dat hij invloed had op de mode-industrie door een vuilnisschoen modieus te maken.

Er zijn recente wijzigingen aangebracht in het Force-DNA om beter te passen in de high-end, high-top trend. Vorig jaar introduceerde Nike een enorme witte Special Field Air Force 1, die goed werd ontvangen omdat hij tegemoet kwam aan een meer eigentijdse esthetiek.

Nike’s iconische Air Force 1 bestaat al 40 jaar, maar het is nog steeds een fundamenteel onderdeel van het verleden en de toekomst van schoenen – er waren toen geen advertenties nodig en die zijn nu ook niet nodig.

Bron van het artikel is afkomstig van Nike Air Force 1.