Pianoles volgen om de beginselen te leren

Als je piano wilt leren spelen, moet je zo snel mogelijk beginnen met muziek te maken. Dus… denk je dat je dit voor elkaar krijgt? Wat zou je doen als je geen dagelijkse privélessen had?

Het is heel goed te doen – en hier is hoe. Bepaal eerst en vooral wat voor soort muziek je wilt spelen.

Belangrijk om te weten

Als je weet wat voor soort muziek je wilt spelen, leer je sneller.
Het is van cruciaal belang om de grondbeginselen van de juiste techniek te leren.
Het leren lezen van noten zal je alleen maar goed van pas komen.
Herken veelvoorkomende patronen zoals akkoorden en toonladders.
Hoe meer tijd je besteedt aan het spelen van de piano, hoe beter je zult worden!

Beheers eerst de basisprincipes

Als je geen eerdere ervaring hebt met pianospelen, moet je eerst leren hoe je aan de piano moet zitten en de juiste positie van je armen en handen. Dit duurt maar een minuut, maar het is van cruciaal belang, vooral als je van plan bent veel tijd aan de piano door te brengen. Je hand moet evenwijdig aan je onderarm zijn, met je vingers zachtjes naar beneden gebogen.

De volgende stap is het onthouden van de vingernummers. Tel in gedachten je vingers van één tot vijf, waarbij beide duimen ‘één’ vertegenwoordigen en pinken ‘vijf’. Als je kleine cijfers over noten ziet, geeft dit aan welke vinger op die notitie moet worden geplaatst. Hierdoor kun je soepel van de ene noot naar de andere overgaan zonder dat je vingers opraken of van de ene positie naar de andere moeten springen of draaien.

Verdien het vermogen om muziek te lezen

Begin zo snel mogelijk met het leren noten lezen! Dit is de beste manier om te leren, omdat je de noten op de pagina kunt verbinden met de toetsen op de piano. Maak er een gewoonte van om omhoog te kijken naar de notatie in plaats van naar beneden naar je handen. Dit is in het begin eenvoudig omdat je hand niet beweegt als je eenmaal in je startpositie bent.

Leer in dezelfde sessie vijf noten in de rechterhand en vervolgens vijf noten in de linkerhand. Veel mensen besteden te veel tijd aan het lezen van noten in de rechterhand en worstelen dan met de linkerhand. Door beide tegelijkertijd te leren, is dit veel minder waarschijnlijk.

Muziek leren lezen houdt in dat je nootwaarden leert, of hoeveel beats elke noot waard is. Je leert ook over dynamiek (of je de muziek hard of zacht speelt) en articulaties (of je soepel of met korte, losse noten moet spelen). Andere instructies in muziek zijn onder meer hoe je van het ene gedeelte naar het volgende kunt gaan en welke onderdelen je moet herhalen. Al deze dingen worden ‘muziektheorie’ genoemd en je zult merken dat je ze leert terwijl je piano leert spelen.

Ontdek hoe je akkoorden construeert

Dit is misschien wel het beste waar je je op kunt concentreren als je snel piano wilt leren spelen, dus besteed veel tijd aan het leren en oefenen van akkoorden. Een akkoord is een groep van drie noten en de meeste muziek is eromheen gebouwd. Er zijn vierentwintig basisakkoorden om te leren: twaalf majeur en twaalf mineur.

Pianoles volgen voor de beginselen te leren

Zoek naar patronen

Muziek is meestal samengesteld uit een groot aantal patronen. Akkoorden zijn overal in de muziek te vinden, en het kunnen vaste groepen van drie noten of gebroken akkoorden zijn, wat betekent dat de drie noten van het akkoord achter elkaar worden gespeeld in plaats van allemaal samen.

Elk nummer dat je herkent, komt door de patronen erin. Je weet hoe het refrein zal gaan, want of je het nu beseft of niet, je hebt het notenpatroon uit je hoofd geleerd. Muzikaal is het couplet elke keer hetzelfde, ook al zijn de woorden anders. Het refrein is vaak het meest memorabele patroon van het nummer. De herhaling van deze patronen zorgt ervoor dat we van een lied houden en dat we mee kunnen zingen.

Verbeter de behendigheid

Wanneer je voor het eerst piano gaat spelen, kan het zich onhandig en ongemakkelijk voelen. Misschien doen je vingers niet altijd wat je wilt dat ze doen. Ik sta er altijd versteld van hoeveel mensen hun adem inhouden bij het spelen van een moeilijk stuk op de piano! Ontspan door een paar keer diep adem te halen.

Weegschaal oefenen is een van de meest effectieve manieren om behendigheid te verbeteren. Toonladders bestaan ​​uit acht noten die in een ladder zijn gerangschikt. Ze zijn handig voor het ontwikkelen van vingerkracht en voor het leren van het patroon van zwarte en witte noten in elke toonsoort (zoals C majeur of A mineur). Je zult het vaardigheidsniveau sneller verbeteren als je in elke hand een schaal leert en deze vervolgens samen oefent. Weegschalen kunnen ook worden uitgevoerd met handen die in tegengestelde richtingen bewegen (een techniek die bekend staat als “tegengestelde beweging”). Toonladders zijn daarentegen altijd optioneel als je voor de lol speelt, en focussen op een moeilijke passage van muziek in een nummer dat je aan het leren bent, zal ook uitstekende resultaten opleveren.

Ontdek wat elke hand afzonderlijk doet, dan leer je goed piano te spelen. Het beste is om 10 gratis lessen te krijgen bij online pianoles. Hiermee leer je een goede basis en kan je verder ontwikkelen. Iedereen kan piano spelen.