Scandinavië als vakantiebestemming

Hoewel een groot deel van de mensen het zuiden als vakantiebestemming neemt, worden vakanties richting het noorden van Europa steeds populairder. Scandinavië kan uitstekend dienen als vakantiebestemming, dit gebied omvat Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het barst van de prachtige natuurgebieden, bergen en fjorden, maar ook de steden zijn er prachtig en zeker het ontdekken waard. Dit artikel beschrijft de highlights per Scandinavisch land die je zeker niet mag missen als je binnenkort richting het noorden vertrekt. De prachtige natuur hebben ze in ieder geval gemeen.

Scandinavie als vakantiebestemming

Zweden

Wanneer je in de zomer naar Zweden reist kun je rekenen op temperaturen tussen de dertien en twintig graden, hoewel dit geen tropisch klimaat is, is het wel stabiel. Zweden kent een landklimaat en hoe meer richting de bergen je gaat, hoe kouder het wordt. Zweden staat bekend om de diverse natuurgebieden, zo zijn er een aantal natuurparken die heel erg de moeite waard zijn te bezoeken. Ängsö National Park is er een van de vele, dit natuurpark beschermt een typisch Zweeds boerenlandschap uit de 19e eeuw en dat zie je direct terug aan de kleurrijke boerderijtjes, weilanden en bloemen. Iets meer fan van actie? Het Ånsen National Park is iets robuuster en geeft je de kans van gebied naar gebied te peddelen in een kano. Tof!

Noorwegen

Links van Zweden op de kaart ligt Noorwegen, een land bekend vooral om zijn fjorden: Noorwegen telt er ruim duizend. De fjorden zijn ontstaan door stuwing van ijs onder zeeniveau en kunnen tot wel duizend meter diep zijn. De fjorden zien er al indrukwekkend uit op foto’s, laat staan wanneer je er bovenop staat en uitzicht hebt op de andere fjorden: bezoeken dus! Noorwegen is in de zomer warmer dan Zweden, de temperaturen liggen tussen de vijfentwintig en de dertig graden. Wat je zeker moet bezoeken als je in Noorwegen bent is de Noordkaap. Dit is het meest noordelijke punt van Noorwegen. In de winter heb je hier de kans om het Noorderlicht te zien en in de zomer zorgt de midzomerzon voor een prachtig gouden uitzicht over de Noorse- en de Barentszzee. 

Denemarken

Hoewel Denemarken relatief dicht bij Nederland ligt, voelt het niet alsof je zo dicht bij huis bent. Denemarken kent prachtige stranden, natuurgebieden en fjorden, maar ook hele leuke steden. De oudste stad van Denemarken is Ribe, het centrum van deze stad is goed bewaard gebleven waardoor het lijkt alsof je rechtstreeks in de middeleeuwen stapt tijdens je bezoek. Hiernaast bevat Ribe de oudste kathedraal van Denemarken, de Ribe Dom die zeker het bezoeken waar is. Qua stranden heeft Denemarken veel te bieden, de Palmestranden te Fredikshavn is een wit zandstrand omgeven door palmbomen: perfect om te relaxen. Wil je liever surfen? Bezoek dan eens Cold Hawaii, het strand van het dorpje Klitmøller. De golven zijn hier te vergelijken met (je raadt het al) Hawaii.