Scootmobiel

Mobiliteitsscooters bieden meer dan alleen maar gemak; ze kunnen ook de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren van oudere volwassenen die anders hun huis niet zouden kunnen verlaten. Naarmate mensen langer leven, wordt de mogelijkheid om op latere leeftijd je onafhankelijkheid te bewaren steeds belangrijker. Succesvol ouder worden: Voor mensen van wie het vermogen om te lopen achteruit gaat, kan een scootmobiel een middel zijn om onafhankelijk te blijven en tegelijk in contact te blijven met vrienden en familieleden.

Scootmobiel

Wat is de functie van een scootmobiel?

Een scootmobiel, ook wel een elektrisch aangedreven voertuig (POV) genoemd, is een persoonlijk vervoermiddel met drie of vier wielen dat door een oplaadbare batterij wordt aangedreven. Het wordt gebruikt voor vervoer in stedelijke gebieden. Mobiliteitsscooters zijn er in allerlei maten. Vele zijn draagbaar en kunnen uit elkaar gehaald worden om ze gemakkelijk te vervoeren.

Scootmobiel voor op reis

Reisscooters zijn meestal kleiner dan andere scooters, en omdat ze ontworpen zijn voor vervoerbaarheid, zijn ze licht en kunnen ze met relatieve eenvoud gedemonteerd en in een autokoffer opgeborgen worden. Volgens Black is de actieradius van kleinere scooters 8 tot 10 mijl, wat verwijst naar de afstand die met één lading van de batterij wordt afgelegd.

Vouwscooters zijn een soort scootmobielen die opgevouwen kunnen worden.

Veel kleine en middelgrote scootmobielen zijn ontworpen om uit elkaar gehaald en opgevouwen te worden voor vervoer in een auto, wat een belangrijk voordeel is als je je vaak verplaatst of je scootmobiel in een winkelcentrum of parkomgeving wilt gebruiken. Als je een scootmobiel zoekt die je mee kunt nemen, let dan goed op of hij uit elkaar gehaald kan worden en hoeveel het zwaarste deel van de scootmobiel in totaal weegt. Als hij te zwaar is, zal het moeilijk zijn hem in je voertuig te tillen. Massieve banden zijn standaard op de meeste kleine en middelgrote scooters.

Scootmobiel met veel kracht

Het is aan te bevelen dat mensen met brede heupen of lange benen een middelgrote tot een grote scooter gebruiken. Grote scooters hebben volgens hem meestal vier wielen, zijn ontworpen om alle terreinen aan te kunnen, en hebben accu’s die tot 40 mijl kunnen rijden voor ze opgeladen moeten worden, naast andere kenmerken.

Een ander voordeel is dat ze een grotere hoeveelheid gewicht kunnen dragen. De term “gewichtscapaciteit” verwijst naar de hoeveelheid gewicht die een scooter veilig kan dragen op een specificatieblad. “Als je meer weegt dan de capaciteit, verlies je je garantie, wat een aanzienlijke aansprakelijkheid is”. De regel is dat je minstens tien procent minder moet wegen dan de gewichtscapaciteit van het voertuig.

Scootmobiel voor zwaar werk

Met een enkele batterijlading kunnen grote, zware scooters het meeste gewicht dragen en de langste afstand afleggen op een enkele lading. Terwijl de meeste scooters een bodemvrijheid hebben van 3 tot 5 centimeter, hebben zwaardere modellen een nog grotere bodemvrijheid, zodat ze gemakkelijker over ruw terrein kunnen rijden.

Scootmobiel met drie wielen versus scooters met vier wielen

Een scootmobiel met vier wielen kan een groter gevoel van stabiliteit geven dan een scooter met drie wielen, maar het kan beperkend aanvoelen voor iemand met lange benen. Een spatbord over de voorkant van een vierwielige scooter beperkt de mogelijkheden van de berijder om zijn benen helemaal uit te strekken. Door het ontbreken van een spatbord en de aanwezigheid van een enkel wiel in het midden, kunnen mensen met lange benen de driewielige stijl meer geschikt vinden.

Er zijn verschillende kenmerken waarmee je rekening moet houden als je een scootmobiel koopt, afhankelijk van hoe je hem wilt gebruiken.

Comfort

Een comfortabele pasvorm is verzekerd doordat de meeste scootmobielen zijn uitgerust met onderdelen die aan je lichaamslengte en behoeften kunnen worden aangepast:

Rugsteun: Sommige scooters zijn uitgerust met een rugleuning die verticaal versteld kan worden om aan verschillende rugvormen tegemoet te komen. Sommige zijn ook uitgerust met een hoofdsteun.

Armsteunen: Armsteunen moeten verstelbaar zijn zodat ze op een voor de gebruiker comfortabele hoogte zitten. Sommige scooters hebben armsteunen die uitzwenken om het op- en afstappen te vergemakkelijken.

Zitting: De hoogte van de stoel en de hoeveelheid beweging die je er voorwaarts en achterwaarts mee kunt maken maken het verschil wat comfort betreft. De meeste scooterzittingen zijn ongeveer 17 inch in het vierkant en goed bekleed; grotere scooters kunnen ook grotere zitkussens hebben.

Scooters zoals scooters hebben vaak een helmstok of stuurkolom die je naar voren of naar achteren kunt kantelen, zodat je minder voor je lichaam hoeft uit te reiken om de scootmobiel te bedienen.

Veiligheid

Als het om scootmobielen gaat, vooral die voor buitengebruik, is veiligheid altijd een factor om rekening mee te houden.

Bij sommige scooters kun je je vastzetten met een veiligheidsgordel, wat je een groter gevoel van veiligheid kan geven. Als je het gebruik van een veiligheidsgordel nodig hebt om veilig op je plaats te blijven zitten, ben je misschien geen goede kandidaat voor een rolstoelmobielscooter.

Verlichting: Voor scootmobielen voor buiten zijn felle kop- en achterlichten een must-have eigenschap.
Hoewel het niet aan te bevelen is met een scootmobiel op straat of zelfs in een fietspad te rijden, kunnen knipperlichten nuttig zijn in parken of langs buitenpaden. Sommige scooters zijn ook uitgerust met een vlag, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor voetgangers en andere voertuigen.

Achteruitkijkspiegels: Het hebben van een achteruitkijkspiegel, of beter nog, een aan elke kant, is essentieel voor het maken van veilige bochten.

Bovendien zijn sommige scooters uitgerust met een noodhoorn. Dit is een handig veiligheidskenmerk als je door een park rijdt met een scoot mobiel waar mensen of huisdieren per ongeluk je pad kunnen kruisen.

Draagbaarheid

Als je al weet dat je een step wilt die gemakkelijk in een auto vervoerd kan worden, overweeg dan de verschillende gewichten die verkrijgbaar zijn.

Wegen van het product: Controleer het totale gewicht van de scootmobiel, dat het belang van de carrosserie van de scootmobiel omvat, maar ook het gewicht van het zitje en de accu. De op het specificatieblad vermelde afmetingen van het product geven daarentegen aan of de scooter in je voertuig zal passen of niet.

Voor scootmobiel die uit elkaar gehaald kunnen worden wordt een apart gewichtsspecificatieblad verstrekt, met het gewicht van het zwaarste onderdeel apart vermeld. Als je niet in staat bent dat onderdeel te tillen, dan is die scooter op dit moment waarschijnlijk niet de beste optie voor je.

Bron: Scootmobiel platform