U kunt online worden gevolgd met behulp van uw GPU

Internetgebruikers kunnen worden gevolgd met behulp van de GPU (Graphics Processing Unit) van een computer.

Een nieuwe “remote GPU-fingerprinting”-techniek genaamd DrawnApart is onlangs gepubliceerd door tien onderzoekers van universiteiten in Frankrijk, Israël en Australië.

WebGL, een platformonafhankelijke API voor het weergeven van 3D-afbeeldingen in de browser, wordt in deze toepassing gebruikt. Het creëert een unieke vingerafdruk voor het apparaat bij gebruik met GPU-bewerkingen.

U kunt online worden gevolgd met behulp van uw GPU

Ongewenste invasie van iemands persoonlijke ruimte

In totaal zijn 1.605 verschillende CPU-configuraties getest op 2.550 andere apparaten. Volgens de bevindingen kan de mediane volgduur van de huidige state-of-the-art methoden worden verhoogd van 17,5 dagen naar 28 dagen. Dit is een stijging van 67%.

BleepingComputer meldt dat dit een “ernstig probleem” is voor de privacy van gebruikers. Sinds de trackingpraktijken van Google en Facebook onder de loep werden genomen (andere grote technologiebedrijven en sommige natiestaten doen het ook niet veel beter), staat de privacy van consumenten de afgelopen jaren in de schijnwerpers.

Als gevolg van de huidige wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie, is het noodzakelijk dat gebruikers expliciet toestemming geven voordat cookies op hun apparaten kunnen worden geïnstalleerd.

Dit heeft ertoe geleid dat veel bedrijven en “gewetenloze websites” overgaan op “potentiële elementen voor vingerafdrukken”, zoals hardwareconfiguratie, besturingssysteem, tijdzone-informatie en schermresolutie om bezoekers te volgen.

Maar geen van deze methoden is zo effectief als het plaatsen van cookies, omdat de elementen voortdurend veranderen. Zelfs als ze stabiel zijn, staan ​​ze niet toe dat websites een unieke vingerafdruk voor hun klanten maken.

Volgens een recent rapport zijn er mogelijk nog meer manieren om internetgebruikers te identificeren en te volgen met de aankomende WebGPU-versie.