Wanneer slaapt de baby ’s nachts door?

De grote vraag voor elke ouder is natuurlijk: ‘wanneer slaapt de baby ’s nachts door?’ Het punt waarop je baby ’s nachts doorslaapt, wordt pas bereikt nadat er belangrijke ontwikkelingsprocessen hebben plaatsgevonden. Baby’s zullen bijvoorbeeld meer slapen als ze minder voeding krijgen, de aanmaak van melatonine ervaren, circadiane slaap-waakritmes ontwikkelen en duidelijke sociale signalen van hun ouders ontvangen.

De hersenen van baby’s moeten zich ontwikkelen om steeds complexere cycli te produceren voordat ze als volwassenen kunnen slapen. Ze moeten ook de dag- en nachtcyclus leren. Alle geluiden, geuren en emoties voor een baby zijn anders dan wat ze in de baarmoeder hebben ervaren. Sommige baby’s hebben meer tijd nodig om zich aan te passen dan andere. Hoe kunt u uw kind helpen in deze situatie? Simpel gezegd, door ze iets te geven om aan vast te houden (omdat baby’s hunkeren naar routine) en veel liefde.

Maak je dus geen zorgen, het slaaptekort dat je ervaart is slechts tijdelijk. Baby’s beginnen ’s nachts langer te slapen en worden overdag alerter naarmate ze groeien en zich ontwikkelen. Zodra dit gebeurt, slaap je baby door en kun je de nacht doorslapen voor een langere periode.

Het idee is om de baby de hele nacht door te laten slapen.
Baby doorslapen betekent eigenlijk dat je baby 5 uur ononderbroken slaapt, meestal van middernacht tot 5 uur ’s ochtends. Volgens deze definitie slaapt je baby misschien de hele nacht door, maar je zult nog steeds korte nachten hebben. Als het gaat om doorslapen, is elk kind uniek. Na een paar weken slaapt de ene baby de hele nacht door, terwijl de andere er een jaar over doet. Als je een gelukkige ouder bent, slaapt je baby de hele nacht door als hij drie maanden oud is.

Hoeveel slaap krijgt een baby?

We leggen kort het slaapritme van een baby uit zodat de vraag hoeveel slaap een baby krijgt direct beantwoord wordt. Voor je baby betekent slapen rust. Slaap daarentegen is van cruciaal belang voor ontwikkeling en groei. Wist je dat de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen afscheidt terwijl je slaapt?

baby wakker baby slapen

Baby’s van 0 tot 6 maanden

Je baby ontwikkelt de eerste vijf maanden zijn eigen slaapritme. Een pasgeboren baby heeft korte slaapcycli die tussen de 50 en 70 minuten duren. Hun slaap is eerst onrustig, daarna ontspannen ze zich. Pasgeborenen kunnen geen onderscheid maken tussen dag en nacht. Hun leven draait uitsluitend om slapen, drinken, knuffelen en weer goed slapen. Probeer uw kind zo snel mogelijk een dag-nachtritme aan te leren, zodat uw baby ’s nachts kan doorslapen. Maak het huis bovendien overdag zo licht mogelijk en ’s nachts zo donker mogelijk.

Rond twee maanden wordt het slaapritme van je baby meer gestructureerd en worden de slaapcycli langer. Door een baby heen slapen kan in het begin moeilijk zijn. Sommige baby’s kunnen vijf uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden om te eten. De meeste baby’s slapen langere nachten en doen een paar korte dutjes gedurende de dag vanaf ongeveer drie maanden oud.

Baby’s worden wakker om te eten en vallen dan in de eerste weken na de geboorte in slaap. Pasgeborenen slapen de eerste twee maanden gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn en dat elk kind uniek is. Sommige baby’s slapen slechts 12 uur per dag, terwijl anderen tot 20 uur per dag slapen.

Baby van 6 tot 9 maanden

Er is meestal een rustigere periode rond de 5 tot 6 maanden, wanneer het slaapschema van de baby verandert. Je baby kan tot acht uur per nacht slapen en heeft geen nachtvoeding meer nodig. Overdag doet uw kind nog steeds twee of drie dutjes, één in de ochtend, één in de middag en één in de avond. Elke dag heeft uw pasgeboren baby ongeveer 15 uur slaap nodig. Er zijn in dit geval geen vaste regels, omdat elke baby uniek is.

Bron van dit artikel is Doorslapen baby van het bedrijf Cryless. Cryless heeft uitstekende oplossingen voor mama en haar baby.