Wat betekent het voor jou om uw huis duurzamer te maken?

Het huis verduurzamen is een heet hangijzer, gezien de eisen van het Klimaatakkoord dat in 2050 zo’n zeven miljoen huizen en één miljoen bouwwerken aardgasvrij moeten zijn. Fossiele brandstoffen zijn schadelijk voor het milieu en onbetaalbaar. Nederland moet in 2030 minimaal 49% minder CO2 produceren dan in 1990. Zo worden in 2030 als eerste stap 1,5 miljoen woningen verduurzaamd.

Er is nog veel werk aan de winkel om deze klimaatdoelstellingen te halen. Welke gevolgen heeft dit voor u als huiseigenaar?

Wat betekent het voor jou om uw huis duurzamer te maken

Investeren in de duurzaamheid van uw huis

Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor het verduurzamen van uw woning. Het verduurzamen van een woning daarentegen vraagt ​​een investering. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op uw dak, de aanschaf van een zonneboiler, elektrische verwarming, het isoleren van uw woning en het plaatsen van dubbele of driedubbele beglazing. Het idee is dat de kosten van het verduurzamen van woningen kunnen worden gecompenseerd door de besparing op de energierekening. Het bespaarde bedrag is afhankelijk van de afmetingen en de locatie van uw eigendom.

De overheid heeft verschillende financiële regelingen getroffen om de kosten van duurzame investeringen te dekken, die ook gelden voor individuele huiseigenaren.

Om alle doelgroepen te helpen bij het verduurzamen van hun woning is er een divers aanbod aan aansprekende financieringsalternatieven. Huizen worden draaglijker met een verwarmingsfonds, energiebesparende leningen en subsidies.

Daarnaast komt er financiering voor de bouw. De lening kan worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar die de woning koopt met een lagere energiekost wanneer de woning wordt verkocht.
De energiebelasting op gas stijgt, terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Hogere gaskosten moeten huishoudens aanmoedigen om energie te besparen en duurzame praktijken toe te passen.
Milieuvriendelijk en zuinig. Uitgangspunt is dat het verduurzamen van een woning voor iedere huiseigenaar haalbaar en betaalbaar moet zijn. Door te investeren in een duurzamere woning, draagt u bij aan een meer verwaarloosbare CO2-impact. Bovendien bespaart u op elektriciteitskosten, wat resulteert in een veel lagere energierekening.

Wat kunt u doen om het huis duurzamer te maken?

Wilt u uw huis ook milieuvriendelijker maken? In wat voor huis woont u en wat is er bereikt op het gebied van duurzaam wonen? Energiezuinig wonen is zowel prettig als goed voor het milieu. De meest duurzame strategie om uw woning te verduurzamen is situatie-afhankelijk. Verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn, want elke maatregel vergroot de duurzaamheid van je woning. Zonnepanelen, een zonneboiler en energiezuinige verwarming zijn allemaal voorbeelden van manieren om een ​​huis te verduurzamen. Een goede isolatie is echter ook van cruciaal belang.

Een huis isoleren om het duurzamer te maken

Het verduurzamen van uw woning door betere isolatie heeft hetzelfde effect op de duurzaamheid van uw woning en daarmee op het milieu. U kunt uw huis isoleren met verschillende materialen. Als u enkel glas blijft gebruiken, is dit een cruciale eerste stap. Nieuwe woningen hebben vaak goed geïsoleerde ramen en kozijnen in vergelijking met oudere woningen.

Daarnaast valt er veel te winnen op het gebied van muur- en dakisolatie in oudere woningen. Als het nog niet is gedaan, is het een goed idee om zowel de bodem- als vloerisolatie aan te pakken. Hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe meer warmte er binnen de muren wordt vastgehouden. Bovendien, hoe minder brandstof u hoeft te verbranden.

Vloerverwarming met een hybride warmtepomp

Door te kiezen voor een hybride warmtepomp om uw huis te verwarmen, kies nu voor duurzaamheid en kostenbesparing. Een warmtepomp is een uitstekende keuze voor lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. U bespaart geld op uw energierekening en helpt het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen. Met een warmtepomp is uw woning toekomstbestendig. Door een lager gasverbruik wordt de CO2-uitstoot direct verminderd. Een hybride warmtepomp is een duurzamere optie dan de conventionele cv-ketel.

Het systeem wekt energie op door middel van natuurlijke processen, zoals het opnemen van warmte uit de omgevingslucht. Dit zorgt voor een vermindering van het gasverbruik tot 80 procent. Bovendien helpt uw ​​bestaande cv-ketel als het buiten te koud is. Zo heeft u een woning die heerlijk verwarmd is. Daarnaast kunt u kiezen voor verschillende duurzame verwarmingsmethodes, zoals elektrische verwarming via infrarood verwarming. Omdat een warmtepomp veel tijd nodig heeft om op te warmen, is deze ideaal voor lage temperatuur vloerverwarming.

Aan de andere kant heeft infraroodverwarming weinig tijd nodig om op te warmen. Beide methoden zijn extreem energiezuinig.

Infrarood verwarming zorgt voor een aangename warmte.

Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming die verwarmt de dingen in de kamer direct in plaats van de lucht. Denk aan de muren, de vloer, het meubilair en de mensen. De dingen houden de warmte voor een langere periode vast. Bovendien worden infraroodstralen door bijna alles in de ruimte gereflecteerd.

Bron van dit artikel is Huis verduurzamen, van het bedrijf Huiszoeken. Huiszoeken heeft de oplossing voor een huis verkopen zonder makelaar.