Wat zijn DeFi tokens?

Gedecentraliseerde financieringstokens geven crypto-gebruikers toegang tot een aantal bank-achtige diensten, zoals leningen, kredietverlening en verzekeringen.

DeFi tokens vertegenwoordigen een gevarieerde reeks cryptocurrencies die ingebouwd zijn in geautomatiseerde, gedecentraliseerde platforms die werken met behulp van slimme contracten. Deze geven gebruikers toegang tot een reeks financiële toepassingen en diensten die gebouwd zijn op de blockchain, waarin voor $75 miljard aan crypto’s is opgesloten.
Gedecentraliseerde financiële (DeFi) tokens hebben een marktkap van $114 miljard, een relatief klein deel van de totale $1,7 biljoen cryptocurrency markt. Dat gezegd hebbende, is het een van de snelst groeiende sectoren in de industrie geworden, een stijging van 89 miljard dollar het jaar ervoor.

Wat zijn DeFi tokens

Wat zijn de top DeFi tokens?

Decentrale financiering is een onderling verbonden ecosysteem van niet-custodiale financiële protocollen, platforms en diensten.

LUNA is het grootste DeFi token, met een market cap van $34,3 miljard. Het is de eigen munt van het Terra netwerk, waar het gebruikt wordt om mechanismen van onderpand te voorzien die Terra’s algoritmische stablecoins ondersteunen, zoals TerraUSD (UST) met U.S. dollar-koers. Terra wordt ook gebruikt in het proof-of-stake consensus mechanisme van het netwerk, waarbij validators de tokens inzetten en beloond worden voor het verschaffen van zekerheid aan het netwerk.

DAI, een USD-pegged stablecoin geslagen door MarkerDAO, is het op een na grootste DeFi token naar market cap, volgens Coin Gecko’s lijst van DeFi tokens.
Het wordt gevolgd door Chainlink’s LINK, het eigen token van het gedecentraliseerde orakel netwerk dat slimme contracten voedt met nauwkeurige, real-world gegevens zoals weerberichten of prijsinformatie.

Op de derde plaats staat lido staked ether (SETH), dat Ethereum voorstelt dat binnen staking protocol Lido is gestaked. Hoewel cryptocurrency markt trackers als CoinMarketCap en CoinGecko alle DeFi-gerelateerde projecten onder dezelfde categorie groeperen, kunnen ze verder onderscheiden worden op basis van de governance tokens die sommige DeFi protocollen aanbieden.

Wat zijn governance tokens?

De meeste DeFi tokens zijn gekoppeld aan DeFi protocollen, die, in sommige gevallen, bijna volledig door hun gemeenschap van gebruikers worden bestuurd.

Om deel te nemen aan de toekomstige besluitvorming van dit soort DeFi platforms, moeten gebruikers zogeheten “governance tokens” kopen en bezitten. Deze tokens bezitten speciale rechten en stellen de houders in staat te stemmen over voorgestelde veranderingen van het platform. Deze stemmen zijn nominaal bindend voor het ontwikkelaarsteam en hun waarden zijn vaak proxies voor vertrouwen in het project.

Wat zijn de risico’s van DeFi tokens?

Zelfs als je DeFi tokens koopt via platforms die niet op DeFi gebaseerd zijn, zoals gecentraliseerde beurzen zoals Coinbase, sta je toch bloot aan DeFi risico’s die samenhangen met de protocollen die die tokens vertegenwoordigen.
DeFi tokens kunnen aanzienlijke verliezen lijden als het onderliggende protocol een kritieke kwetsbaarheid oploopt. In oktober 2021 kelderde de prijs van COMP, het bestuurstoken van leenprotocol Compound, toen miljoenen dollars uit zijn schatkist werden weggesluisd nadat een fout in de code door een hacker was uitgebuit.

Waar kun je DeFi tokens kopen?

DeFi tokens klinken misschien als tokens die je alleen op DeFi protocollen kunt kopen, maar dat is helemaal niet het geval. De meeste gecentraliseerde cryptocurrency beurzen zoals Coinbase (COIN), Binance en FTX noteren belangrijke DeFi tokens. Deze kunnen verhandeld of belegd worden net zoals je dat met elke andere soort cryptocurrency zou doen.
Om deel te nemen aan protocol governance moet je de tokens in een DeFi portemonnee houden en de portemonnee verbinden met het governance platform dat door dat bepaalde protocol gebruikt wordt, zoals Snapshot. Het is de moeite waard op te merken dat deelname aan governance geen gaskosten met zich meebrengt.