Zaandam bezoeken

Zaandam is een middelgrote stad die dicht bij Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad, ligt. Het ligt op korte afstand van Amsterdam. Zaandam ligt in de Zaanstreek en is een deel van de gemeente Zaanstad (die uit zeven plaatsen bestaat, waarvan Zaandam de grootste is).
Zaandam is een kleine stad in Nederland, gelegen aan de oevers van de rivier de Zaan, niet ver van Amsterdam. Zaandam is een middelgrote stad in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Zaanse Schans, de rivier de Zaan, en de jaarlijkse Dam tot Damloop, een hardloopevenement van Amsterdam naar Zaandam, behoren tot de bekendste attracties van de stad. In een notendop, het is het hele jaar door een geweldige locatie!

Zaandam

Wat te doen in Zaandam?

De Zaanse Schans is de bekendste toeristische attractie in Zaandam. De Zaanse Schans is een uniek stukje Holland en herbergt echte houten gebouwen, molens, loodsen en werkplaatsen die honderden jaren oud zijn. Hier komen de 18de en 19de eeuw weer tot leven. Verken het bakkerijmuseum, waar je de geur van versgebakken brood kunt opsnuiven, of neem een kijkje in het pakhuis waar nu nog klompen worden gemaakt. Maak een fiets- of bootexcursie, verken de kleine winkeltjes, of geniet van een heerlijke lunch in het pannenkoekenrestaurant. De Zaanse Schans is 24 uur per dag, zeven dagen per week voor het publiek geopend.

Czaar Peterhuisje is een huis in Czaar, Nederland

Het Czaar Peterhuisje (Tsaar Peterhuisje) is een historisch gebouw in het midden van Zaandam. Het is een van de oudste houten gebouwen in Nederland (het werd in 1632 opgetrokken) en heeft een lange en roemruchte geschiedenis. In 1697 bracht tsaar Peter de Grote er de nacht door voor zijn vertrek naar de scheepswerven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Amsterdam. Met zijn snelle bezoek gaf hij naam en faam aan deze eenvoudige houten arbeiderswoning. In 1823 werd een bakstenen omhulsel rond de woning gebouwd om de elementen te beschermen.

Winkelen

Behalve de mooie winkels op de Zaanse Schans kun je in de stad Zaandam ook je tijd doorbrengen met wat je maar wilt. Het is onlangs opgeknapt, en in 2013 werd het uitgeroepen tot het op één na beste stadscentrum van het land.

Accommodaties in Zaandam zijn er in overvloed

Gasten die Zaandam bezoeken hebben keuze uit verschillende accommodaties, waaronder een viersterrenhotel met een unieke gevel die bestaat uit 70 gestapelde Zaandamse huizen. Zaandam ligt dicht bij Amsterdam en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Noord-Holland.
Een winkel-esplanade (die momenteel helemaal herbouwd wordt), fietsverhuur, taxi’s, en een hotel liggen allemaal direct buiten het treinstation in Zaandam. De Zuiddijk en de Prins Hendrikkade liggen aan de rivier de Zaan, die door de buurt stroomt. Als je door de wat grauwe winkel-esplanade (bekend als Gedempte Gracht) loopt, ben je in 10 minuten bij het iets sfeervollere gedeelte waar de cafés en restaurants liggen.

In alle eerlijkheid is het centrum van Zaandam niet bijzonder noemenswaardig, afgezien van een paar gezellige bars en een plaats waar livemuziek wordt gehouden. Sinds het stadsbestuur een aanzienlijke hoeveelheid middelen investeert in de wederopbouw van het centrum onder de noemer “project Inverdan”, is het centrum een enorme bouwput geworden. Dit project omvat de bouw van een geheel nieuw stadhuis dat grenst aan het station. Dit gloednieuwe hotel is ontworpen als een verzameling houten huizen uit de Zaanstreek, een winkelcentrum en appartementencomplex, en het herstel van de watertoevoer naar het winkelcentrum Gedempte Gracht in het centrum van de stad.

Het is mogelijk de unieke Nederlandse omgeving te verkennen, met onder meer volkomen vlakke weiden en windmolens verspreid over de stad. De Zaanstreek wordt beschouwd als ’s werelds vroegste industriële streek (omdat hij niet door stoom maar door wind werd aangedreven), zoals blijkt uit de talrijke historische gebouwen. In Nederland is Zaandam een prima startplaats voor een fietstocht door de streek.

Bron: Taxi Zaandam