Zullen Facebook en Instagram definitief de Europese Unie verlaten

Vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen Facebook en Instagram definitief de Europese Unie verlaten.

Meta and Facebook

Facebook-moeder Meta heeft gedreigd de Europese markt te verlaten als het niet kan onderhandelen over een langetermijnovereenkomst die het vrijstelt van specifieke bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU.

Die beweringen werden gedaan in Meta’s jaarlijkse brief aan de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, waarin een lopend geschil tussen het bedrijf en verschillende Europese regelgevers over de overdracht van klantgegevens van en naar de Europese Unie werd beschreven. (Meta is natuurlijk gevestigd in de Verenigde Staten.)

Volgens het bedrijf: “Als er geen nieuw trans-Atlantisch kader voor gegevensoverdracht wordt aangenomen en we niet kunnen blijven vertrouwen op SCC’s of op andere alternatieve manieren voor gegevensoverdracht van Europa naar de Verenigde Staten, zullen we waarschijnlijk geen aantal van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa, die een wezenlijke en nadelige invloed zouden hebben op onze activiteiten, financiële toestand en bedrijfsresultaten.”

We zijn eerder naar deze locatie geweest.

In het verleden heeft Meta (of Facebook, zoals het bekend was) gebruikers bedreigd met een soortgelijke dreiging. Toen in 2020 bleek dat de Ierse gegevenstoezichthouder trans-Atlantische gegevensstromen zou verbieden, deed het bedrijf identieke beweringen als nu.

“Het is niet duidelijk… hoe [Facebook] in die omstandigheden de Facebook- en Instagram-diensten in de EU zou kunnen blijven leveren”, betoogde Facebook-advocaat Yvonne Cunnane. “Als [Facebook] onderworpen zou zijn aan een volledige opschorting van de overdracht van gebruikersgegevens naar de Verenigde Staten”, betoogde Facebook-advocaat Yvonne Cunnane.

Zoals Meta aangeeft, zou het verlaten van Europa zeer schadelijk zijn voor de activiteiten van het bedrijf en hoogstwaarschijnlijk een laatste redmiddel zijn voor de organisatie. “Meta heeft geen wens en is ook niet van plan zich terug te trekken uit Europa”, stelt het bedrijf in een interview met City AM. “De realiteit is echter dat Meta, samen met een groot aantal andere bedrijven, organisaties en diensten, afhankelijk is van gegevensoverdracht tussen de EU en de Verenigde Staten om wereldwijde diensten te verlenen.”

Zoals je zou verwachten, waren de Europese wetgevers niet onder de indruk, wat misschien een beetje hard was, aangezien Meta de SEC op de hoogte bracht als onderdeel van zijn algemene fiduciaire verplichtingen jegens investeerders.

Artikel geschreven door Donisseo