ZZP’er in de zorg

Je wilt aan de slag als zzp’er in de zorg zodat je je tijd beter kunt indelen en werk en privé meer in balans zijn. Veranderingen in beleid en dienstverlening zorgen voor toenemende onvrede bij betaalde zorgverleners. Ze beschouwen hun werk eerder als een karwei dan als een roeping. Dit zijn de voornaamste redenen waarom zorgaanbieders ervoor kiezen om als zzp’er te werken.

Als u als zelfstandige in de gezondheidszorg wilt gaan werken, moet u van tevoren plannen. De voor de hand liggende eerste stap is om lid te worden van de Kamer van Koophandel. Er zijn echter nog een aantal andere zaken die u moet regelen voordat u als zelfstandig zorgverlener aan de slag kunt. Dit omvat zaken als het afsluiten van een verzekering, het berekenen van uw uurloon, het vinden van een goede boekhouder, het betalen van belastingen en meer.

Wat is een zzp’er in de zorg, wat heeft u nodig en wat moet er voor zzp’ers in de zorg geregeld worden? Met ons praktische stappenplan zelfstandig ondernemerschap in de zorg maken we een vliegende start.

ZZP er in de zorg

Wat is een zzp’er precies?

Wat is een zzp’er precies en wat houdt dit in? ZZP is een afkorting voor Zelfstandigen Zonder Personeel. U bent dus een ondernemer die verhuurt of zich leent als mantelzorger. U bent niet als zzp’er in dienst van een bedrijf, maar verleent op eigen naam zorg aan uw cliënten. U handelt voor eigen rekening en voor eigen risico.

Wat heb je nodig als zzp’er?

Wanneer je als zelfstandig zorgverlener aan de slag gaat, moet je met verschillende factoren rekening houden. U moet een aantal stappen vooruit plannen en naast uw zelfstandige zorgwerkzaamheden ook andere zaken bijhouden. Voor zzp’ers in de zorg hebben we een stappenplan samengesteld. Met deze tien stappen hou je vast aan de start van je loopbaan als zelfstandig ondernemer in de zorg.

Uw certificaat in de zorg

U kunt alleen in de zorg werken als u een zorgdiploma heeft. Je diploma bevestigt dat je kennis en kunde hebt op het gebied van de gezondheidszorg. Hierdoor is voor alle vormen van zorg en hulpverlening een diploma vereist. Dit geldt voor alle aspecten van het werken in de zorg. Of je nu wilt werken als kraamverzorgende, medisch specialist, palliatief zorgmedewerker of mondhygiënist als zzp’er in de thuiszorg. Het is van cruciaal belang dat u over de juiste diploma’s en certificaten beschikt. Dit is een vereiste, zeker als je als zzp’er aan de slag wilt via een bemiddelingsbureau.

Een businessplan maken

Als je als zzp’er aan de slag wilt in de zorg, hoef je geen ondernemingsplan te schrijven. Het helpt u echter wel bij het opzetten en laten groeien van een succesvol bedrijf. Wist u dat uw ondernemingsplan ook bepalend kan zijn bij een kredietaanvraag?

KvK-registratie

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een cruciale stap voor zzp’ers. De categorie waar u in valt, de zogenaamde SBI-code, bepaalt aan welke regels u zich moet houden. Het is daarom van cruciaal belang om van tevoren te plannen voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er zijn SBI-codes voor verschillende beroepen, evenals SBI-codes voor het werken als zzp’er in de zorg.

Ben je van plan om als verpleegkundige of verloskundige in de zorg aan de slag te gaan? Dan moet u zich ook inschrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register is een wettelijk, online en openbaar register waarin staat wat u als zorgverlener wel en niet mag doen. Het doel van de BIG-wet is om patiënten te beschermen tegen ongeschoolde zorgverleners.

Informeer naar een AGB-code en VOG.

Om de door u verleende zorg aan te geven, heeft u een persoonlijke AGB-code nodig. Alleen als u in het bezit bent van een geldige BIG-registratie en/of registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister kunt u een AGB-code aanvragen. Vektis is verantwoordelijk voor het AGB-register.

Welke klanten ga je bedienen?

Vermijd schijnzelfstandigheid, wat vaak betekent dat u voor slechts één klant werkt. Welke klanten je gaat bedienen is voor jou een belangrijke vraag. Ben je van plan aan de slag te gaan als onderaannemer voor een zorgorganisatie, als invaller of om je eigen klantenkring op te bouwen? Zorg ervoor dat je meerdere klanten hebt, zodat schijnzelfstandigheid geen optie is. Werk je als ZZP-er bij een organisatie, leg de voorwaarden dan schriftelijk vast in een contract of modelovereenkomst.

Verantwoordelijkheden als zzp’er

Uw opdrachtgevers bepalen voor een groot deel uw verantwoordelijkheden. U bent in alle gevallen uw eigen ondernemende zorgprofessional. Als gevolg hiervan bent u verantwoordelijk voor het in stand houden van uw autorisatie en competentie. Heeft u een opleiding nodig? Dan moet u dit zelf regelen om bevoegd en bekwaam te blijven in uw beroep.

De bron van dit artikel ZZP’er in de zorg is afkomstig van het Bedrijf Fresh ZZP. E Business News heeft met Fresh ZZP dit artikel geschreven om toekomstige zelfstandigen te helpen.